Tuesday, June 30, 2009

berjalan-jalan ke sawah bendang


kalau sudah ke alor star, mesti lawat tok nek (my moyang) dekat kampung. *apa entah nama kampung tok nek* see those pictures? itu lah permandangan ke rumah tok nek. cantik je. sekarang padi tengah hijau lawa lah. nanti sudah musim menuai, dah tak cantik. ;P

setelah lama melawati sawah dan bendang, akhirnya sampai lah ke destinasi yang ingin di tuju. rumah tok nek. tok nek duduk dengan tok ngah (kakak kepada tok i). depan rumah tok nek ada rumah tok long (kakak tok i juga). rumah dia dah season betul ni. rumah orang dulu-dulu memang suka buat tinggi-tinggi ye? i tengok banyak pula rumah-rumah yang style macam ni.

rumah ini besar, tapi duduk dua orang je. 1/4 dari rumah je digunakan. len itu biar je tertutup. seram ouh! i kalau pergi rumah tok nek, i cuma duduk dekat ruang tamu sahaja. hehe. ouh. ouh. belakang rumah tok long ada sawah! see?

cantik nye. luas betul bendang ni.

muka yang wajib ambil gambar.
bukti lah i yang snap picture ni.
bukan orang lain.
betul tak?

puas tangkap gambar, naik rumah tok nek. tiba-tiba nampak baba buka durian. nyum. nyum. nyum. sedap nya. hihi. i kalau durian ni makan sikit-sikit boleh lah. banyak sikit je i makan, dah tak sedap perut. urgh. teruk kan?

i just told you guys rumah ini besar kan? but my tok nek dah tak larat lagi, makanya, yang menguruskan rumah ini my tok ngah. my tok ngah cacat sikit. kaki dia kecil. kira macam dia membesar, but kaki dia tak membesar. makanya, dapur nya juga adalah kecil dan rendah. plus kecil je dapur nya itu. see?

habis makan durian, pergi rumah tok long. ada pokok rambutan tengah berbuah lebat betul. sedap pula rambutan itu. manis tahu. huhu. kami pun mengait lah bagi jatuh. lepas tu kumpul banyak - banyak. tapi ada satu masalah, ada banyak betul semut pada rambutan-rambutan yang kami kait. ceh. jadi satu kerja pula mengetuk rambutan itu bagi membuang semut-semut itu.

baba dan umi mengetuk rambutan membuang semut.

ini salah satu contoh rambutan yang dipenuhi semut.
letih ouh buang semut-semut ini.


6 comments:

  1. rindukan suasana sawahh

    padahal xjauh sangt pon ngan umah

    ReplyDelete
  2. joe:bek tgk skang. nnt kt uk da x dpt nk tgk. :P

    ReplyDelete
  3. Wah, sempat balik Alor Star. Bila tu Dart? Ishhhh, bosan la Sabah Dart. Kalau ada private helicopter, dah ulang alik dah Sabah Shah Alam. Wakakakaka.

    ReplyDelete
  4. grunge: ujung minggu aritu blk alor star. mse anta adik g uitm. hihi. pegi beli helicopter lar.

    ReplyDelete
  5. teringat waktu praktikum sebagai guru pelatih kat aloq staq dulu. Best

    ReplyDelete
  6. cikgu zailani. : ni kre mcm flash back blk lar. hihi~ :P

    ReplyDelete