Monday, June 29, 2009

darah yang mengalir dari tubuh i

dulu i pernah terkena sakit di dalam telinga. kalau nak ikutkan, i tak boleh dengar lagu kuat-kuat. or cakap phone lama-lama. nanti telinga i akan rasa sakit macam kena siat-siat. *kesian kan?*

masa i mula-mula kena itu, masa i semester 2. jumpa doktor, he said that my ear bengkak. luckily cuma kena sebelah kiri sahaja. lama-lama, lepas makan ubat, pakai ubat letak dalam telinga, telinga i dah oke.

lately, tiba-tiba sakit teling itu datang balik. i pergi jumpa doktor lagi. and this time, doktor cakap i punya telinga masuk kuman. *doktor ini lebih bertauliah sebab check betul-betul. tak macam doktor yang 1st i pergi itu*

that doctor said, because of those kuman, telinga i dah bernanah. *hukhuk. pity me~* dia kata jangan di kacau. biar dia elok sendiri. jangan korek. jangan garu. jangan tutup. macam tu lah lebih kurang. dia bagi ubat-ubat ini :

doktor bagi antibiotik.
tapi ubat nya besar gila.

yang ni ubat tahan sakit doktor bagi.
kedekut betul bagi 2 biji je.
ni betul-betul bila perlu sahaja nie.

ubat titik ke dalam telinga.

but the problem here is, bila i guna ubat titik itu, telinga i terasa panas terkena ubat itu. *mungkin dalam proses nak baik lah tu* at the same time, ubat itu juga menyebabkan rasa gatal-gatal. makanya dengan itu, you guys knows what happen right?

i amek cotton bud, juga kapas, juga pengorek telinga. i try garu pakai pengorek telinga itu. bila i keluarkan, ambil kau! darah! ha! kan doktor dah cakap. degil. nak juga diusik. kan dah terkena sendiri.

i tak boleh nak cakap apa dah. tak boleh mengadu dekat baba. nanati confirm kena marah. sebab i yang gatal-gatal pergi garu siapa yang suruh kan. aduyai~ sekarang rasakan sendiri kesakitan nya itu.

and bila i agak dah berhenti darah, i minta tolong adik letakkan ubat. *dengan niat, boleh lah cepat kan proses untuk baik* bila setitik masuk ke dalam lubang telinga, meronta-ronta i atas katil. sakit macam kena bakar api. hurm. macam kena cucuh dengan putung rokok. ha! macam itu lah rasa nya. aduh.

itu lah dia. kuman. kenapa kuman diciptakan? untuk kita selalu beringat. kalau bukan sebab itu, kenapa kita kena basuh tangan selepas keluar dari toilet? *jangan kata you guys tak basuh pula* so dart, jangan salahkan kuman itu kenapa dia diciptakan oke! you should be thankful Allah itu masih sayangkan anda. besides, sakit itu menghapuskan dosa kecil. jangan marah-marah~ ;)

please note : everything happens for a reason ;)

9 comments:

  1. pernah jugak keen bedah mase usia 4 taun

    ReplyDelete
  2. ada orang kata, office lebih kotor daripada toilet. huhuhu

    ReplyDelete
  3. joe: kne bedah kt telinga ke? isk.

    iffah : tp aku pkai tdung. cmne tu?

    ReplyDelete
  4. peh kak dart ni degil siot kan dh darah telinga -_______________- nesa paling geram org mcm ni doktor kata tk leh dy bwt gak ish nasib kak dart bukan jenis takut mkn ubat kalau takut gak haihh tktau nk ckp ape


    *ttbe nk marah2 an hihi nesa teregt time 5 tahun nesa masuk kan bnde yg slalu india bwt sepit rambut tuh dlm telinga , cucuk punya cucuk skali keluar darah meleleh -___________________________________- tu yg nesa marah kak dart tuh, len kali toksah bwt lagi lah eh . nesa pn tatau apa faktor nesa cucuk telinga pkai bnde tuh haha -,-

    ReplyDelete
  5. nesa : gile lar cucuk dlm telinge. isk. akak pown x brani. ni akak sj je garu2. gatal kowt. adeh2.

    ReplyDelete
  6. akak dart....hehe esok jgn lupa bw ubat tlinga ek..haha

    ReplyDelete
  7. syafa : ye capa. sok ingt kn aku. :P

    ReplyDelete