Friday, June 12, 2009

saya memang tidak pernah puas!

sekarang ini kan musim result exam keluar kan. *untuk pelajar universiti* . maka nya kecoh lar di kalangan teman-teman ku yang bertanya kan tentang result kawan mereka yang seorang ini. biasa lah, kalau tidak sebab membanding-banding, mengambil berat. kalau result saya rendah, "tak apa dart, next sem boleh cuba lagi". kalau result lagi tinggi, "wah, terer lah kau! hebat kot." normal. normal. saya pun buat macam itu. saya tahu. haha~

BUT.. saya macam kurang gemar sedikit. bila orang kata macam ni; "okelah tu dart, tak ada repeat". yes, memang oke. tapi saya nak lebih. i have my own target. luckily, my cgpa masih di tahap yang selamat. tapi still, tidak berpuas hati. mana boleh puas hati, result cuma cukup-cukup makan, cuma atas pagar! tak nak! tak nak! nak lebih lagi. sebut pasal tidak puas, teringat conversation dengan nana;

nana : ko kan kak, jenis yang tak pernah puas dengan apa yang kau ada.
baby atiey : kenapa pula?
nana : ada handphone da cukup mahal, N70. pergi tukar pula 5610.

yes! saya memang jenis tidak puas dengan apa yang saya ada. bukan jenis yang tidak bersyukur. bersyukur. cuma saya mahukan yang terbaik. jadi mesti berusaha dapatkan yang terbaik. *oke, stop bising-bising dart.* so today, saya ingin menyatakan. all those reasons why am i not satisfied with my result, and i won't satisfied until i get dean list! you guys perlu take this note. maybe it's usefull for your future.

1. umi dan baba.

saya tidak boleh berpuas hati bila ayah dan ibu saya juga adalah lulusan universiti. lebih-lebih lagi umi adalah lecturer. oke. bukan kecewa mereka lulusan universiti. cuma tekanannya boleh terasa di situ. teringat masa first sem dulu, result keluar. not so bad bila saya dapat 3.46 *oppsss~ terbocor rahsia*. excited nak bagitahu dekat umi dengan baba. bila cakap je, "result da keluar". what do you guys expect from them? "nothing less than 4 flat." patah hati. tak jadi nak bagitahu. haha~

blogger-emoticon.blogspot.com

2. market kerja

market for kerja sekarang memerlukan cgpa sekurang-kurangnya 3.00. makanya dengan itu, saya perlu menjaga pointer saya. what if, i just got 3flat for my cgpa? nowadays, there's a millions of people whom their pointer much much more better than me. the competition is high there my friend. you guys mesti kena aim tinggi.

blogger-emoticon.blogspot.com

3. survive hidup

sambungan kepada kerja itu. kalau dapat kerja yang biasa-biasa. kemudian kahwin *jauh pemikiran ini*. andai kata jodoh tidak panjang. how am i going to survive with gaji yang cukup-cukup makan? you guys should think about it. especially lelaki. you guys perlu tanggung wife you guys even though da bercerai. kalau perempuan lain cerita nya, duit suami duit ku jua. duit ku, adalah duit ku. hehe. well, trend lelaki di malaysia, duit isteri duit ku, duit ku only duitku. siapa kahwin dengan saya buat perangai macam nie, jangan harap boleh masuk dalam rumah. haha! *untung jadi orang perempuan*

blogger-emoticon.blogspot.com

4. kereta

as a person, tidak kisah lah lelaki atau perempuan. mesti ada sedikit niat di hati ingin berkereta. yes. saya juga mahu membeli kereta. dengan hasil duit yang saya usahakan sendiri. mana lah tahu, suatu hari nanti, jika dengan gaji yang best saya boleh membeli fairladyZ ke. *sudah lah dart berangan*

blogger-emoticon.blogspot.com

5. gaji

satu benda yang saya perasan tentang umi. umi simpan semua slip gaji dia dari mula dia bekerja. kami pernah bising. kenapa simpan lagi slip gaji lama-lama? kata umi; "pernah sekali ada kes seorang isteri di ceraikan suaminya. semasa perbicaraan, si isteri itu menuntut dari suami nya supaya membayar kembali semua gaji si isteri dari mula si isteri itu bekerja sebagai bayaran apa entah. maka dengan itu, suami nya terpaksa membayar kepada nya secara beransur-ansur. it's not that umi tidak percayakan baba, kita sebagai perempuan, perlu berhati-hati dan mengambil lngkah berjaga-jaga".

well, umi is right. think about this girls. 1 day, you're going to get married. but your husband is not as loyal as he supposed to be. dengan slip gaji sahaja, anda boleh menuntut apa sahaja dari bekas suami anda. got my point there? kalau gaji anda lagi tinggi dari bekas suami, macam mana dia nak bayar balik. confirm menyesal seumur hidup sebab menceraikan anda. so guys out there, usaha lah dapat kan kerja yang gaji anda itu, agak-agak boleh menyara diri sendiri juga anak-anak. kalau dapat isteri macam umi, nasib lah hidup you guys if bercerai. dengan nak bayar bayaran mengikut gaji lagi, bagi rumah lagi, sara anak-anak selepas bercerai lagi, bayar lawyer lagi. well, i'm not surprised if i'm following umi in this matter. ;)

********************

tu sahaja lah untuk kali ini. panjang pula entry kali ini. malas nak bagi reason lagi. kalau bagi banyak-banyak nanti tiada orang nak baca pula. sudah lah tidak buat paragraph. hihi. anyway. sekarang sudah tahu kenapa saya tidak akan puas hati dengan saya punya result or anything yang saya rasakan saya boleh dapat lebih? huhu. fikir-fikir kan lah kawan-kawan.

blogger-emoticon.blogspot.com

7 comments:

  1. Mau komen.

    2. Market Kerja. Selain dari CGPA yang bagus, kena ada juga 1. Well spoken English. 2. Networking. Dimana, saya rasa Cik Dart mempunyai kedua-dua ini.

    3. Survive Hidup. Saya amat setuju dengan Cik Dart pasal hal ini. So, kalau kamu perempuan, jangan berhenti kerja selepas kahwin. Saya dah saksikan perkara ini berlaku. Sangat susah.

    4. Kereta. Adalah lebih bermanfaat membeli rumah dahulu sebelum kereta yang mahal. Adalah lebih bagus jika rumah dibeli sebelum kahwin kerana ianya tidak akan dikira harta sepencarian. Rumah nilainya meningkat dan bukannya kereta.

    5. Gaji. Adalah amat susah mahu demand sekarang ni. Bak kata HR di company mana-mana pun skarang ni, market skarang adalah market majikan, bukan market pekerja. Kerana ramai orang mencari pekerjaan.

    P/S: Hanya mampu grad dengan 2.13 sahaja. Tapi alhamdulillah, serba-serbi cukup. Ada kerja yang mampu menanggung hutang kereta, rumah dan masih mampu untuk menyimpan.

    ReplyDelete
  2. so, ur aim nk dapatkan kerja apa?
    kau kira bertuah lahir dalam keluarga yang agak senang.mak bapak lulusan Universiti.kepandaian tu macam diwarisi.
    bagi aku,klu parents di bijak,anak dia mesti bijak jugak.cuma terpulang kepada anak dia je nk belajar atau tidak.
    parents ko mesti ramai kenalan.link je la ngan diorang bila nk cari kerja nnt.

    ReplyDelete
  3. grunge : wah! tips berguna tuk di tambah kn dr org yg lebih berpengalaman. huhu~ i need more suggestion! tengs man~ :)

    nk tnye: kerja? i dunno. not decided yet. ingt nk kerja kt MAS cargo. s i said earlier. cgpa 3flat x cukup. tu min requirement tuk practical kt ctu. da sah2 kerja die nk byk lg kowt

    ReplyDelete
  4. sumtyms kan.perkara2 cmni bergantung pada rezeki juga kan. anak kawan bapak aku yang grad overseas pun masih menganggur.

    ReplyDelete
  5. nk tnye : yah btol! stuju sgt2 ngn statement itu! well, kne usaha juga lar. :)

    ReplyDelete
  6. okay entri kali ni byk bg pengajaran thnks kak dart ! <3

    ReplyDelete
  7. fayi : ur welcome fayi. sj jep merepek2 psl bnda berguna cikit~

    ReplyDelete