Thursday, September 17, 2009

saya tidak mahu boyfriend macam ini


Salam semua readers.

How’s today? Hope everything fine kayh. Lately entry sungguh emo. Pardon me. Mungkin situasi diri ini yang agak tidak stabil kebelakangan ini. Fuh~ hari ini mahu berbicara tentang isu yang sedikit sensitive. Which kalau boleh, saya tidak mahu cakap pun pasal ini. Tapi, bila sudah terpaksa; jari ini laju sahaja menekan keyboard walaupun saya tahu, saya perlu ke bawah untuk menyapu sampah serta mop lantai. Tak apa lah. Take a break, have a kit kat. Weih! Puasa! Tak boleh. Tak boleh. Urgh. Still reading? Oke. Oke. Let’s proceed.

I had known this little girl. Dia ada boyfriend. Tapi dia complaint dekat saya pasal boyfriend dia. Hurm. Complaint macam mana tu? Dia kata, boyfriend dia susah nak mengaku dia as a girlfriend. Huk? Kenapa? Well, dia pun tak tahu. She did ask him about it. But, boyfriend dia jawab; ‘saya belum besedia’. What? Bersedia untuk apa? Bersedia untuk menerima hakikat bahawa kamu akan kehilangan peminat-peminat kamu? Duh~ tolong lah.

Saya tak suka. Saya tak suka bila seorang lelaki, punya teman wanita. Tapi tidak mengaku teman wanita dia. Huh. Kenapa tak mahu mengaku? Sebab malu? Kalau malu, kenapa pilih dia? Kenapa bukan orang lain? Tiba-tiba saya teringat lagu wani ardy; letter to saviour. Lagu itu quote macam ini;


Sometimes I feel so worthless 
Now don't you go and blame me 
you gave me hopes 
But I'm the only one 
who’s working it
-wani ardy; letter to saviour.


Yeah. Kamu bagi dia hopes. But fake. Kamu kata sayang. Kamu kata cinta. Tapi kalau orang tanya pada kamu, dia girlfriend kamu? Kamu jawab tidak. On top of that, kamu siap underestimate dia lagi. Kamu kata, ‘kenapa dia? Kenapa bukan orang lain? Kenapa nak bagi orang yang macam itu jadi girlfriend aku?’ lihat! Kalau dia itu bukan yang terbaik. Kenapa kamu pilih dia? Kenapa susah sangat nak kata, ‘Ya! Dia girlfriend aku.’

Saya menulis. Bukan kerana kamu lelaki perlu bagitahu semua orang bahawa kamu punya dia. Tapi sekurang-kurang nya, jangan lah kamu underestimate dia. Wanita yang pada kamu terbaik untuk dijadikan teman hidupmu. Hati wanita itu kaca. Dia tahu, hati nya pecah. Bukan kah kamu memilih dia, untuk menjaga hatinya dengan baik?

Dia mengelak. Tidak mahu berjumpa teman-teman mu. Kenapa? Katanya; dia tidak bersedia mahu berdepan dengan kawan-kawan kamu. Tapi hatinya?
'mesti dia malu mahu mengaku aku girlfriend dia.’ Kenapa? ‘sebab kawan-kawan dia cantik. Tak macam aku. Tiada apa yang boleh dibanggakan.’ Apa kata kamu? Jika dia bawa kamu bersama, berjumpa dengan teman-teman mu and bila meraka tanya; ‘Eh, ni boyfriend kau ye?’ But she replied; ‘bukan lah.’ apa yang kamu rasa? Tak kecil hati kah?

Kalau saya punya boyfriend; saya tak mahu dia yang macam ini. And if he done something like this, saya tidak teragak-agak untuk lepaskan dia. Sebab? Saya lebih sayangkan hati saya. Daripada pecah hancur berkecai mendengar dia tidak mengaku. Lebih baik saya sayangkan dia sebagai kawan. Sekurang-kurang nya, tak terasa sangat sakitnya itu. Kerana saya tahu limit saya untuk sakit hati jika sebagai teman jika dia cakap; ‘ini bukan girlfriend aku.’

Wardati za’im
Bukit jelutong.


8 comments:

  1. A very good explanation for who want to be a matured couple... =)

    ReplyDelete
  2. mohamosu; hurm. yah. hope so. especially who wants to be mine. ;P

    ReplyDelete
  3. hmm..sy ade pengalaman cmni...die xnk ngaku ngn kwn2 die coz die hubby org..huhu..bengangkan...so..let go jek...

    ReplyDelete
  4. Owh dart.. Sungguh benar skali kata2mu itu. Klu aku pn, aku lbh rela lepaskan mamat tu pergi jauh2 drpd biarkan hati aku ni pedih, sedih.. Sokong dart!!

    ReplyDelete
  5. kumin; heee. just an explaination je kumin.

    jasz; sgt bengang lor. tp tu ade reason die hubby org len. logik lar nk diam kn.

    teha; alorh. tinggalkn je lelaki mcm itu. sebelom tinggalkn, lempang kuat2. hoho~

    ReplyDelete