Wednesday, October 21, 2009

my paper heart will bleed

Hey guys. How’s today? Well. Hari ini tidak lah begitu seronok untuk saya kalau nak tahu lah kan.

Everything starts with..

Hari ini kelas jam 10.30. Saya bangun subuh and mandi. Then menghantar adik ke sekolah. Pulang, jemur baju, basuh pinggan, etc. *kerja-kerja rumah yang berkaitan lah*

Hari ini gerak ke kelas jam 10.00pagi. bawa dengan kelajuan yang agak perlahan. 70km/j. *Saya tidak pernah memandu seperti ini oke.* Hari ini ada presentation MPI. *Kalau nak tahu apa itu MPI, pergi google. Kan senang. *

Sampai kelas, ada makan-makan. Eceh. Group members datang. Semua tak bawa laptop. Hue. Kelam-kabut capa and rozie balik ambil laptop. *Pity them* Huhu~ permulaan yang baik mula terjejas bila MPI itu tidak berhasil untuk di ‘run’ dengan baik. Semua nya gara-gara kami yang tak paham fortran language. Hoho~

Sesiapa yang mahu ambil course CS225, sila study semua language untuk computer architecture. Haha!

Saya pulang. Ambil adik di sekolah. Capa call. mahu settle MPI hari ini juga. Orait. Otak ligat berfikir. Assignment. Presentation. Final year project. Sumpah tertekan. Saya driving. Tapi otak melayang. In all of a sudden, saya lost focus. Kereta hampir accident. Haizz~

Terima kasih untuk jalan yang basah juga waja kelabu yang cuba menghimpit saya ke sebelah kanan dan memakan jalan saya. heh. Kau tak tahu kah, aku bawa dua orang kanak-kanak? Nasib baik saya masih berfikir saya membawa budak-budak itu pulang dari sekolah. If not, saya sudah langgar tiang lampu di divider tengah jalan itu.

Pulang rumah. Saya rilek sebentar. Mahu telefon wanie. Think. Mungkin dia sedang kelas. Tak apa. Relax lagi. Petang. Beli ice-cream. Lepak. Lihat orang. Otak kosong. Tiba-tiba saya and boyfriend bercakap pasal assignment. Saya jadi serabut. Cry. Penat. Sumpah penat. Bf blank. *mesti dia fikir. Dart ni kejap oke. Kejap tak*

Saya mahu drive balik rumah. Tapi otak serabut. Takut. What if accident lagi? Bahaya weih! Called wanie. Menangis. Menangis sekuat-kuatnya. I thought I was stronger. The fact is I’m not.

Saya serabut. Kenapa? assignment. Assignment banyak. Itu biasa. Presentation. Presentation banyak. Itu juga biasa. Final year project. Still undone. Sudah tiada hati untuk menyiapkan final year project. Terasa seperti tidak mahu present. Biar fail. Biar repeat. Kenapa? sebab I’m not ready. Physically. And mentality. Masih membaca? Terima kasih. -.-“

Peoples. Mereka suka cakap. ‘Alah. Biasa lah tu, part 5. Pelajar tahun akhir. Tak sibuk, bukan tahun akhir lah tu.’ Want to know something? Itu semua talks. Talks kalau kamu tak tahu kondisi saya yang sebenar. Apa rasa, kamu ada repeat paper and paper itu bersangkut pula 4 sem. Selama 4 sem, kamu kena masuk kelas junior. Masa itu, kamu akan rasa, jadual kamu lah paling carca merba. Paling teruk. Paling rosak. Masalah sana sini nak arrange kelas. Kemudian, kamu akan rasa miserable bila kamu terpaksa bersama dengan student lain yang bukan sekelas dengan kamu, or junior-junior untuk buat group untuk presentation, where kamu terpaksa cari satu masa kamu dan mereka betul-betul free untuk berbincang dan menyiapkan kerja kamu semua.

Masa itu, kamu terpaksa pulang lambat ke rumah dan kadang kala kamu terpaksa tidur di rumah kawan kamu. Pada ketika ini, kamu akan dimarahi oleh parents kamu kerana kamu keluar tidak tentu masa. Pada masa ini, house rules bertukar dari jam 10 malam ke jam 8 malam. Pada masa ini, kamu akan terasa seperti mahu menghentak kepala ke dinding. Dan secara tiba-tiba ibu kamu kata, ‘tak payah belajar lah macam ini. Belajar apa kalau sampai malam pun tak siap-siap lagi?’ pada masa ini, kamu akan terasa seperti mahu bertukar course kepada course yang lebih mudah, yang tiada menggunakan teammates yang banyak. Seperti course bahasa, atau art & design, atau seni kutlinari, atau perhotelan, atau apa-apa sahaja yang mudah.

Pada masa ini, kamu terasa seperti sudah tiada semangat mahu ke kelas. Seperti kamu akan berhenti belajar pada sem depan. Pada masa ini, kamu akan terasa seperti tidak mahu present apa-apa kerja yang diberikan. Pada masa ini, kamu terasa seperti selama 2 tahun setengah kamu bersusah payah belajar itu sehingga ada repeat paper, itu semua sia-sia sahaja. Terasa seperti dunia sekeliling kamu berhenti seketika.

Pada ketika ini, kamu akan mula tidur awal, seawal jam 9.00 malam. Dan terjaga pada jam 2.00 pagi atau lebih. Dan kamu menangis. Menangis semahu-mahu nya. Terasa seperti mahu pulang ke zaman kanak-kanak. Di saat kamu cuma perlu tidur jam 10.00 malam. Dan bangun pada jam 6.00 pagi. Saat di mana kamu cuma perlu belajar matematik, sains, bahasa melayu, English, sejarah dan subject-subject yang tidak memerlukan kamu berhempas pulas separuh mati menyiapkan kerja.

Pada saat ini, kamu akan rasa sakit hati dan ingin break up dengan boyfriend kamu bila sepatutnya dia memberi support kepada kamu tetapi dia cuma berkata, ‘orang lain pun ada masalah.’

Terima kasih kerana membaca sehingga habis.


14 comments:

  1. oit...
    things happen for a reason.
    eat it or spit it.

    review urself.uncertainty makes u weaker.

    ReplyDelete
  2. (-_-") ; hoho. tenkiu2. i'll take note for that~ ;)

    ReplyDelete
  3. sabar la...
    semua dugaan...ko akan puas bila dah dapat hadapinya..
    doa byk2

    ReplyDelete
  4. anonymous; hue. hope this end fast!

    ReplyDelete
  5. dart dear..kak izat ni.sbr yeh.

    bout d house rules, try explain kat ummi dart btul2.bitau dia, asgment yg dart buat tu group project, smua kna komited.so, xdpt la nk blk on-time..

    kak izat dlu pn cmtu.kdg2 buat dr ptg smpai tgh mlm, smbg lg smpai awal pg.then, smbg lg.makan sume mmg xigt dhla.pun xsiap2 gak.yg tu kes kak izat & kwn2 yg duk hostel. kes dart, lg la susah, nk tggu sume org free lg.i understand ur situation..rili..

    but pls dun give up k..takpe nangis.cry as much as u want.but u hav to pull urself togetha again.pikir cara tbaik utk settle.klu asgment tu xdpt complete utk score high marks pn xpe, asal siap & menepati certain kriteria yg wajib.nk wat cemane.masa xcukup, keja btimbun.

    [p/s : bila dart sedey2 cmni, tringat my 'little dart' masa kt jeram dlu. dart yg cute & manja. hihihi.jgn mrh naa..usik2 je skit ;)]

    ReplyDelete
  6. kak ejat; da explain da. but she still dun understand. stick with the rules. siap suruh bdk2 tu dtg uma. prob nye kalo ngn mmbr2 gurls je x pe. laki pown ade. x kn nk ajk tido uma gak. uma kalo dkt x pe. uma x nk jauh plak dgn uma dowg. 30 minit bru ampe. teruk2.

    sy ade esaimen lg. x siap2 lg. kne wat system. system tu plak amek mase berhari2 kne wat. tp x dpt pergi wat. nie kalo bdk2 nie letak nama sy, kire nasib arr tu. kalo x de, xde arr tu. haizz~ :-<

    nk cuba gak bg siap, tp mcm susah nk siapkn je. tsk~ -.-"

    [p/s:knp lor bole teringt, malu jep.]

    ReplyDelete
  7. dart, if u need my help, in term of tlg cari2 info utk wat documentation ke..juz let me know..kak ejat kt umah je pun ni..insyaAllah bleh cuba bantu..

    system? pkai software ape? group project ke?

    ReplyDelete
  8. kak ejat; dats oke kak ejat. if anything, i'll find u for sure. dun worry. :)

    yah~ group project. system pkai coding html tuk website.guna xampp. n wampp juge. hue. knp?

    ReplyDelete
  9. owh.group project,prob skit.sbb libatkn ramai org.if individual,u can have mine jer.sbb dulu kak ejat pun guna wamp, html, php, etc. too bad dat i found out u're in hard times agak lewat. sori dear..rili sori..

    ReplyDelete
  10. kak ejat; huhu.tape2.if anything, i just tell u my dear~ :)

    ReplyDelete
  11. kak dart jge diri eh :)
    sian nesa tgk kak dart ni
    yg part lst tu lagi la bikin sakit hati sial -,-" ade ke patut ckp gtu he was supposed to be with u and help u ishhh

    ReplyDelete
  12. nesa; sy cuba jaga diri sndr. sbb bf pown mcm x bntu je bile ckp cmtu. huhu~ make sure taqi x cmni. kalo die cmni gak meh kak dart cepok pale die.

    ReplyDelete
  13. hehe..ske aku bace entri ko pnjg2 cani..pas2 compare2..huhu~

    ReplyDelete
  14. anonymous; knp suke baca pastu compare2?

    ReplyDelete