Saturday, October 03, 2009

root canal

Salam semua. How’s life lately? Mesti sibuk pergi open house ke sana ke mari. Sorry tak update blog ini. Yes. Sampai dah bersawang. Saya tahu. Saya sedar. Bukan sengaja. Kesibukan yang amat sangat. Plus, kesihatan diri yang tidak mengizinkan. Tsk~ -.-“

Kesihatan~ sigh~~ lately, gigi sakit. One thing great about it, gigi yang sakit itu adalah gigi depan. Huk. Nak makan susah weih. Kalau sakit gigi belakang, boleh tukar makan sebelah lagi satu. Ini gigi depan weih! Sakit tahu nak makan. Seksa gila!

Hari ini ke dentist. After 3-4 hari menanggung kesakitan itu kan. Tak jauh pun dentist. Bukit jelutong punya 1st dental yang dekat atas bukit tu sahaja. Yang ada pun doctor ganti. Tapi taka pa lah. dah sakit sangat ni, belasah sahaja lah~ huk. Dia check. Dia kata ada bengkak. Siap bagi saya cermin nak buktikan ada bengkak. Oke. Nampak nanah. Tsk. Ada nanah belakang gusi dekat dengan gigi itu. Hukhuk.

Dia ketuk gigi itu, ouh man! Sakit lah! -.-“ dia sembur pula gigi tu dengan air. Wah! Ngilu. Hukhuk. Mata dah berair. Lepas itu, dia kata, nak x-ray. Oke. Fine then. X-ray lah. Lepas x-ray, dia tunjuk. Ada tampalan dekat gigi itu. Huk? Bila ntah tampal gigi depan. Lepas tu tampalan itu terkena urat saraf dekat gigi. That’s why gigi itu sakit.

Solution? Huhu~ this is interesting. ‘gigi awak kita akan jadikan gigi mati.’ whutthe? Ouh mummy! Tak mahu! Tak mahu! ‘erk. Doctor, macam mana nak jadikan gigi mati itu?’ *cover cemerlang chuak dalam hati.* Tapi doctor cakap bahasa arab campur melayu. Satu haram pun tak paham. Lepas tu nurse pun explain;

blogger-emoticon.blogspot.com

‘Nanti kita akan tebuk lubang di belakang gigi awak, lepas itu, kita akan buang saraf itu. So that kita boleh buang nanah dekat akar gigi itu. Then kita akan masukkan endofile. Lepas itu kita letak filling. Then, test sakit lagi ke tak. Tapi treatment kena pergi 2-3 kali juga lar. So, I prefer kamu balik dan fikirkan masak-masak dulu.’

Hek? What? Mata dah nak berair. Weih. Gigi ko akan mati Dart. Lama-lama akan reput. Ko tahu tak ko akan jadi orang tua dalam masa yang singkat? Umur baru 21 babe! Gigi depan dah tak ada. Macam mana ni? Hell no! Tak mahu! Tak mahu!

‘oke. Saya mahu buat appointment. Selasa malam boleh?’
‘selasa malam penuh, rabu malam pun penuh. Khamis boleh?’
‘alright then. Boleh.’
‘sementara waktu, kami bagi kamu antibiotic dan pain killer. Oke?’
(angguk) hek. Ye lar. Oke kan sahaja.

blogger-emoticon.blogspot.com

You guys kena paham. Siapa tahan tak makan sehari semalam? Sampai tak boleh nak tidur, badan panas terasa nak demam. Nak final lagi ni. Sebab tu lah kena setuju. Haizz~ Masuk kereta, mata dah berair. Tsk. -.-“ Tak nak ada boyfriend~ sebab dah tak laku. Nanti boyfriend tinggalkan. Sebab dah tak cantik. *bila kau cantik dart?* Wargh! Sedeyh nya~

blogger-emoticon.blogspot.com

wardati.
bukit jelutong.
4.32 pm

6 comments:

  1. bapak lawak citer nie!!
    True story ke??

    ReplyDelete
  2. nabeel; cerita btol lar. cis. ade kate lawak plak. sedeyh nie. haizz~

    ReplyDelete
  3. aku baru tahu gg bole reput versi silibus ko...

    ReplyDelete
  4. akak,
    kumin penah kene gak.
    hu3.
    tapi xoperate smpai habeh,

    asyik skip jep appoiment,
    smpai doc tu ckp nk cbut gigi,
    xnk ah rongak.

    hu3,
    balik cuti sem,
    nk repair balik gigi,

    ReplyDelete
  5. root canals are painful... but the tooth won't rot and fallout anytime soon. If you're so worried, discuss with the dentist about getting a crown (fake tooth). But that will cost more time and money...

    ReplyDelete
  6. nana; itu doctor ckp, aku cerita blk.

    kumin; chait. boleh lak men skip2. tak mahu skip arr. nnt akak tak de gigi. haha

    AQ; saket? wargh! tak mahu arrr. ouh. the nurse did said about crowning. but she said, that's later. haizz~

    ReplyDelete