Sunday, November 22, 2009

family

There’s a fact in life. People come and people go. But only 1 stays close to us. Family. No matter how far we run, how high we fly, how deep we dive, the bond won’t break.

Tapi sekarang ini, ada lagi masih peduli pasal bond ini? Untuk strangers, a person sanggup buang family. Tak percaya? Imagine this;

Girl; darling, kalau kita kahwin, tak mahu duduk dengan family abang.
Boy; erk? Tak boleh lah. I dah lah anak sulung. Kena jaga family lah.
Girl; sampai bila nak duduk bawah ketiak mak? Tak malu ke?
Boy; oke. Oke.
. . . . .
Boy; mak, lepas kahwin tak mahu duduk sini.
Mom; kenapa? Rumah besar-besar macam ini siapa yang nak duduk? Tak kan mak nak duduk seorang?
Boy; alarh mak ni! Benci ah! Saya tak mahu tu, tak mahu lah!
Mom; baiklah.

Belum kahwin, dah buat macam itu. Kalau dah kahwin? Oke. Imagine this situation.

Brother; eh, kenapa kau cakap kasar dengan awek aku?
Sister; eh, mana ada kasar. Aku cakap cukup baik oke. Dia terasa kenapa?
Brother; kau minta maaf sekarang dengan dia. Kalau tak, aku pecahkan muka kau tu.
Sister; kau cakap baik sikit. Esok lusa, kau datang mintak tolong dengan aku, aku tak mahu tolong kau!
. . . .
Brother; eh, tolong ah, aku nak guna duit. Pinjam duit kau.
Sister; eh, apasal kau tak mintak dengan awek kau yang ko jaga sangat hati dia tu sampai adik sendiri kau sanggup nak pecahkan muka?

So? Get it now macam mana life sekarang? Untuk orang lain, family di buang. Tapi bila ada masalah, baru cari family. Peringatan untuk semua. *juga untuk diri sendiri* jangan lebihkan orang lain lebih dari family sendiri. Cause family is everything. I love my family. *chup chup muah muah!*

6 comments:

  1. cam dialog kisah benar je
    hehe

    sama2 beringat!

    ReplyDelete
  2. joe; ouh. pnah terjadi pd diri u ea? hikhik~ kantoi~~

    ReplyDelete
  3. boy?ingt ank dinasour..

    btw,kumin dpt birhdei gift upax..sim ats name akak tuh..ngee.tengs.

    ReplyDelete
  4. kumin; bwahahahaha! takkan ah boy. mcm merepek je. eheh? apesal kumin dpt? cis! tak patot!

    ReplyDelete
  5. Family and friends!! Jgn lupa pd mereka bila dh ade bf/gf. Mostly, yg kapel2 ni, bf/gf la segala2nya bg mereka. Family ke mana, friends pn campak ntah ke mana.. Huhu...

    ReplyDelete
  6. tu ah. skang da byk cmtu. ase cm nk je cmpak ke laut. haha!

    ReplyDelete