Wednesday, December 29, 2010

Jari oh jari

Hari ini balik kerja harus tunggu adik-adik selesai tengok movie. Sibuk nak tengok ngangkung. Hampeh. So, sementara nak tunggu tu, saya pergi kedai makan. Elok sahaja turun kereta, jari tersepit pintu kereta. Great!

Terduduk di tepi kereta menangis-nangis. Alahai. Habis hilang kacak saya nangis depan orang. Tapi serious. Bengkak habis jari telunjuk. Nasib baik tangan kiri. Kalau kanan, dah macam bapuk dah tengok nye. Ah. Tak peduli la kiri ke kanan, yang pasti nya sakitnya tetap ada taw! :'(

Saturday, December 25, 2010

Daddy,cepat lah sampai rumah

Ah. Hari ni kerja ptg,separuh nyawa da saya mengemas bilik. Serabut gila! Adui la. Nyampah betul bilik kecil. Barang banyak sikit je,confirm semak. Haih.

Anyway,bila baba nak balik ni? Jusco ada sale sampai esok sahaja ni. Seluar yang 50% dapat 70% tahu. Nak buat loan dengan baba. Baru lah boleh bayar lambat2 sikit. Huhu. Daddy cepat lah sampai rumah, nak pinjam duit.

Wednesday, December 22, 2010

Tentang perancangan yang mungkin tak kesampaian

Sekarang saya sangat sibuk.Cari duit dan pengalaman dengan bekerja kata orang.Tapi semakin lama saya kerja,semakin kuat hati saya menginginkan vacation.

Sejujurnya saya katakan,ada beberapa orang gila sedang mengumpul duit memasang niat mahu meminang saya. Gila saya katakan di sini kerana saya pernah katakan bahawa hanya orang gila sahaja yang akan jatuh cinta pada perempuan gila macam saya. Face the fact, saya memang gila.

Mahu tahu sesuatu?Saya punya banyak impian.Benda yang paling saya nak buat sekarang ialah backpacking around Malaysia.Naik bas dari Kelantan,turun ke Johor,naik ke Perlis.Berdua sahaja dengan Wanie.In case any of you wondering kenapa dengan Wanie,sebab plan ini datang dari idea kami bersama.

So,kami ingat nak fulfill this plan. At least before kerja.Sebab nanti da kerja susah nak dapat cuti.Nanti bila rindu,boleh tengok gambar bersama.One thing for sure,plan ini mestilah sebelum kami berdua kahwin.Saya ulang,SEBELUM KAMI KAHWIN!

Ini semua plan.Anyway,anyhow,semua atas ketentuan Allah.Kita hanya merancang kan? :)

-via N900

Monday, December 13, 2010

Gila

Hanya orang gila sahaja yang mahukan perempuan gila seperti aku.

Saturday, December 11, 2010

Result UiTM

Hye everyone. So, result UiTM dah keluar. In case you guys didn't know about it. Sekarang sistem baru dia hantar dekat email result examination. Ouh! In case you guys were guessing, apa yang saya dapat untuk sem lepas, saya ada failed 2 subjects. I mean, 1 failed, 1 lagi tidak lengkap (which is it didn't count in the pointer).

Ah. Bersyukur ke hadrat Ilahi sebenarnya kerana memberi peluang merepeat paper CCNA. Sebab overall budak-budak lain yang lulus cuma dapat C or C+. Jadi, pointer diorang tak lah hebat mana juga kan. And those yang failed with me semua nak buat supplementary paper which is kalau mereka jawab betul semua pun, still UiTM akan letak C. Gred yang untuk cukup-cukup makan tu lah.

Sebelum ni, serabut juga memikirkan effect pointer apa segala kalau failed, sekarang dah tahu, UiTM buat sistem tampal. Which means, pointer yang failed itu tak dikira. So, in case you pernah failed sekali, and your CGPA pointer cukup-cukup je 3.0, then you repeat dapat pula A- untuk repeat paper tu, who knows you pointer masa grad jadi 3.25 ke? (ceh. main petik je ni sebenarnya).

Ah, saya tak peduli dah pasal semua ini. Even orang yang result bagus-bagus pun tak dapat-dapat kerja lagi. Memilih. Biasa lah tu. Orang muda. Result tak seberapa, sibuk nak pilih kerja itu ini. Pengalaman itu penting sebenarnya kan. Huhu. Anyway, saya dah pointless tak tahu nak ending entri ni macam mana. So, dah lah. Bye!

Thursday, December 09, 2010

Baskin banyak pekerja part time sebenarnya

Baru seminggu. I mean, hari ini tepat seminggu saya kerja di Baskin Robin Bukit Raja, Klang. Ah. hari-hari kerja lebih masa. Sekarang dah perasan, budak-budak ini suka buli saya. Bila masuk kerja dengan saya, datang lambat. Lambat gila! Sengaja. Kerja sampai midnight fun, tapi penat.

Sekarang dekat Baskin macam kekurangan pekerja. Budak ni dah masuk practical, budak ni asyik nak cuti, budak ni nak berhenti, budak ni nak masuk belajar. Tetapi, our manager malas sangat nak ambil staff baru. Maybe sebab they all masih kerja dekat situ and they do part time, and kalau manager ambil pekerja baru, bankrupt la Baskin sebab bayar pekerja ramai tetapi sales kadang-kadang tak menentu.

Ouh yah, I did say about the ragging thing, saya sedikit impressed sebab belum sampai seminggu dah dua (2) kali saya diamanahkan buka kedai. heh. Terror lah kononnya. Tetapi oke lah tu, menjadi orang yang dipercayai. Hari ni pun kena buka kedai. (Untuk kali yang ketiga for the record). Ah, sebab kononnya, budak-budak lain yang kerja di Baskin selalu akan sangkut di dalam jammed di Bandar Klang, and Baskin mesti dibuka sebelum jam 10.30 supaya tak disaman oleh Jusco.

So, that's it! Cukup bulan, saya berhenti. Lepas ni, cari part time lain pula.

Tuesday, December 07, 2010

Kerja sudah

Dah kerja baskin robin secara part-time. Selalu dapat shift malam. Selalu dapat midnite. Risau kena marah sebab balik lambat, risau juga kalau jadi apa-apa tengah jalan. Tapi gaji midnight masyuk~ RM10 sejam. :D Aku suka. Cepat kaya, cepat bayar hutang. :P

Friday, December 03, 2010

Kawan

Dunia ini indah sebenarnya. Manusia itu cantik sebenarnya. Tuhan jadikan semua orang itu berlainan untuk buat dunia ini indah. Orang ini sifatnya macam ini, orang itu sifatnya begitu. Tak semua orang itu sama dengan kita, jadi kita jangan layan semua orang sama dengan kita dan tolong, jangan kutuk mereka yang lain dari kita.

Contoh 1;
Seorang anak jantan, sedang lepak. Setiap kali jam berdetik pukul 12 malam, handphone dia berdering. Terpaksa pulang kerana tak mahu dimarah. Anak-ibu. Kawan-kawan sibuk mengutuk. Mengata macam-macam. Sepatutnya mereka faham. Tak perlu nak kutuk-kutuk. Life orang tak sama dengan kita.

Contoh 2;
Seorang anak gadis, sibuk nak balik rumah cepat kerana tak berapa gemar keluar sehingga lewat malam. Dkhuatiri keselamatan. Kawan-kawan lelaki yang memang setiap hari mereka dipenuhi dengan waktu-waktu untuk melepak mengutuk, "Pukul 10 malam dengan pukul 1 pagi pun sama juga. Gelap juga." ada juga berbunyi, "Apa barang balik awal-awal. Tak cool nya." Sepatutnya mereka faham, anak gadis itu pada zahirnya adalah perempuan, sekasar mana pun dia, tetap dia perempuan. Keselamatannya tak dijamin.

Contoh 3;
Seorang anak orang berada, kumpul duit sendiri, beli barang sendiri, kadang-kadang sehingga tak berduit untuk makan. Bila diajak keluar, dia cakap; "tak ada sen." Kawan-kawan patut faham, kita umur dah 22. bukan 12 tahun. Lepak pun nak mintak duit mak ayah. Bila masa kita nak belajar berdikari? Jangan sebut; "Eh, bapak kerja besar pun tak ada duit ke nak lepak?" Tahu tak bila kau cakap macam itu, kau dah jatuhkan maruah kau sendiri? Mana air muka kau?

Dah. Habis dah contoh. Nanti ada lain, saya tulis lagi. Tunggu things happen disekeliling, baru boleh typing contoh lain. Thank you.

Tak malu dah ke?

click on the picture to enlarge.

Siapa buat nie? Baik mengaku. Gay betul. Tak ada benda lain dah nak cari? Kenapa mesti specific nya nama saya? Great! Just great!

Friday, November 26, 2010

Mana pergi semua lelaki gentlemen di Malaysia

Oke dah habis seronok enjoy hari jadi dengan sibuk buat kek sendiri, sebab tak ada orang rajin nak celebrate birthday tahun ni. Haha. Normal la tu. Dah tua kan kata orang, celebrate buat apa. Baba offer duit ke hadiah, lepas tu saya terlepas cakap; "Kan Si Merah tu hadiah besday." Ah? Kenapa jujur sangat Dart? Gosh! Sabar je lah. What am i thinking entah. Adui. Tak pe. Jujur. Jujur.

So, sehari sebelum birthday, my friends and I were going to have a little picnic near the Gabai Waterfalls. Seriously, Air Terjun Sungai Gabai itu, the most extremely beautiful waterfall yang saya pernah pergi. Hah! Gambar mandi haruslah tidak dipamerkan di sini. Sexy kut. What do you expect? Girls mandi basah-basah. Dah tentu gayanya teruk sikit, guys dah boleh fikir lain tahu.

All the way to Sungai Gabai itu, oke lah. Setelah study google map selama 15 minit di rumah, we are suppose to arrived there dalam masa sejam sahaja. But perjalanan menjadi dua jam bila kami berhenti sembahyang, then tiba-tiba kami confused. Ah. To be exact, saya yang confused. So, kami sesat sampai lalu Look Out Point Ampang. So, siapa-siapa rasa nak romantik, boleh lah pergi ke situ. Tengok the whole KL waktu malam. I think time senja is the best time untuk lepak dekat situ, boleh tengok lampu KL terpasang satu persatu. :) Dua laluan ke situ, dari hulu langat dengan dari cheras. You can choose either one if you want to.

So, dah sampai, nak mandi-manda la. And yeah, tangga nak naik MashaAllah, tinggi nya Tuhan sahaja yang tahu. Dah lah bawak BBQ. Siap bawa periuk nasi, siap bawa air 6 botol, tapi minum 2 botol je! Argh! Penat weih! Tapi tak pe. Nasib baik air dia best, agak dalam. Tak ada lah macam air longkang bak kata Ida. So, siapa-siapa nak pergi, boleh tekan coordinate N 03° 09.97' E 101° 54.52' dekat GPS. Sadly for me, I tak ada GPS nak cari Sungai Gabai, that's one of the reason why I boleh sesat. :)

After penat bermandi-manda, berBBQ, bergelak ketawa, bergambar sakan, kami pun pulang. Dah turun awal-awal lagi ni. Masa nak keluar dari Sungai Gabai itu, jalan dia lubang-lubang. Agak teruk, and boleh lalu cuma satu kereta sahaja. And ada satu point, ada seekor anjing yang akan mengejar kereta yang lalu. So, biasa lah lumrah nya orang melayu, nampak anjing menjerit, biarpun anjing itu di luar kereta. And saya ni pula, jenis yang boleh terikut sama kalau orang menjerit nie. Sekali time lalu dekat anjing, tekan minyak, langgar lubang. Dah jauh sikit, lega lah. Keluar jalan besar, dengar bunyi something. Berhenti tepi jalan.


Ah. Tayar flat! Demyu tayar. Clueless. Kenapa tayar boleh flat ni? Argh! Kami pun bersusah payah memunggah balik bonet kereta semata nak cari tayar spare. Huh. Apalah kudrat 7 orang anak gadis? Nak tukar tayar pun tak reti. Tahu, tapi tak reti. Dah lah kawasan kampung, orang lalu lalang tengok je? Well hello! Where on earth are gentlemen in Malaysia? Siap kami berhenti depan rumah orang kut. How come orang itu tak keluar pun tengok kami? Tak nampak ke kami semua perempuan?


Dah lama tu, datang seorang lelaki, naik motor. Tanya; "oke tak nie?" Fuh! Lega sikit. Dah lama terkandas ni, tayar tak buka lagi. Tak larat kan. Kudrat wanita. Ingat tu. So, abang itu lah yang membantu kami. Imagine, dia buat sorang, kami tengok je. Habis, nak tolong pun tak reti. Huhu.

Dah maghrib baru siap. Pergh. Lama betul. And yes, for the first time ever, saya drove 60km/j di highway. I repeat, DI HIGHWAY! (sengaja caps lock) Lewat juga sampai di Shah Alam. Letih, kaki cramp. Penat berenang, penat drive. Gila. Mmacam ni, 3 tahun sekali boleh lah kut. Huhu.

Anyway, masih curiga. Mana lelaki-lelaki gentleman di Malaysia ni? Pak cik sebelah rumah itu, siap lalu tengok je, terus masuk dalam rumah. And yeah, tuan rumah yang kami stop depan rumah dia tu, keluar rumah naik kereta, tengok je, then blah. FTW? Tak ada sikap tolong-menolong betul la orang Malaysia ni. Hampeh betul.

Entri selamat hari jadi


all pictures from: google

Does anyone here nak belanja saya makan-makan sempena hari jadi saya semalam? Boleh drop your name dekat comment, nanti kita arrange time and date. :)

Ah. Yesterday was my birthday. So, it makes me 22 years old this year. Ha. Jangan sebut saya dah tua. Saya masih muda. Walaupun kadang-kadang saya tengok muka saya di cermin almari di dalam bilik, "argh! Apesal nampak macam kedut-kedut dah ni?" Haih. People change kan?

Ye lah, dulu perkara paling saya risaukan ialah bentuk badan saya. Makan banyak sikit, sibuk nak berak. Semuanya kerana takutkan gemuk. Sekarang ada masalah gastrik, makan kurang sikit, confirm gastrik 3-4 hari. Untuk elakkan gemuk, makan sikit, tapi kerap. Confirm tak gemuk. Sekarang benda paling saya risaukan, muka dah nampak macam nak tua. Argh! Itu memang tak boleh nak halang. Benda yang sememangnya tak boleh nak lawan. Unless kalau nak pakai botox. Cis. Wa mana nak main duh botox-botox ni. Tak apa lah. Terima sahaja kenyataan.

So, thank you to all my friends yang call malam tu, sampai saya terpaksa main hold kejap, ada call lain masuk. Thank you juga untuk kawan-kawan yang message dan drop di YM juga IM facebook. Tak kurang, untuk yang bagi hadiah. Thank you Baba untuk Si Merah yang cantik dan bergaya ini. Thank you Mohd Hafizi untuk handbag yang gorgeous and rock gitu. Thank you Mohd Hazeq Al-Hakim untuk dress purple yang cantik. Thank you juga Adam, untuk sponge cake yang sedap. Tidak dilupakan, thank you buat diri sendiri sebab berjaya membelikan kemeja dan handbag yang lawa untuk diri sendiri. :)

Yang ini nota paling penting, terima kasih untuk 173 orang yang tulis Happy Birthday di wall facebook saya. Termasuk sekali cik tunang, Capa Corp yang mengada nak letak juga di wall walaupun tak tulis apa-apa pasal birthday sebab konon nya nak bagi cukup 300. Cis.

So that's all. Akhir sekali, tenkiu banyak-banyak semua. I ♥ You all! :)

Friday, November 19, 2010

Invitations

Gosh. Cuti dah start, torrent mula active. Cerita itu download, cerita ini download. Kalau ada 100 cerita dalam setahun, 100 cerita itu lah saya nak download. Kata unlimited download. Apa ada hal kan? Selagi kemudahan diberikan, haruslah guna sebaiknya. Ah. Nasib je harddisk Si Merah ini kecil. Sikit lagi bila dah operate Mr Dunhill amek harddisk, ha tengok lah nanti jadi gedung filem-filem pula harddisk itu nanti. Haha.

So well, cuti sekolah dah mula. Sekarang ialah zaman kanak-kanak-comot-bawa-bekal-dan-air-botol-besar-pergi-sekolah 10 tahun lepas mula naik ke jinjang pelamin. Ah. Lepas seorang, seorang lagi. Awal tahun hari itu, 'Aliah Munira. Teman masa darjah satu di sekolah hira' dahulu. Zaman selebet pakai tudung bulat, pergi sekolah naik bas, waktu balik tiba-tiba sesat tak ingat bas yang mana satu naik pagi tadi sebab semua bas pun warnanya sama. Haha. Sekarang sudah mengandung. Tunggu perut dah bulat baru nak jumpa! Nanti boleh rasa gerak-gerak. ♥

Minggu lepas giliran Anisah. Ouh cantik nya baju kau Nisa.



Hujung minggu ini, Hafizudin Ariffin pula nak bertunang. Kawan masa sekolah tingkatan dua dahulu. Lagi seminggu perkahwinan Samirah, pihak lelaki nya di Shah Alam. Lepas itu, 11 Disember, perkahwinan Elina. Kawan sekolah semasa tingkatan tiga pula. Argh? Siapa lagi nak membesarkan perut saya? Meh bagi invitation dekat saya. Jangan jauh-jauh sangat. Macam bos time practical dahulu. Dia punya wedding di Kelantan hujung bulan 12 ini. Maaf lah, jauh sangat. Tunggu kaya sikit, tak pun bila saya dah kahwin dengan mana-mana jutawan ke, ada driver yang boleh membawa saya ke mana-mana, bolehlah siapa-siapa yang nak kahwin jauh-jauh sampai ke Bali pun ai boleh datang yu.

So well, semoga berbahagia semuanya yang akan menempuh alam perkahwinan. Moganya kekal ke alam syurga. Amin.

Raya Qurban

Hye eberibadi. :)

So, how's the raya everyone? Tahun ini ada apa la sangat raya kalau cutinya cuma sehari kan? Baju raya pun saya tak ada. Plus dengan Viva yang berlangsung 15hb hari itu. Mood raya pun tak seberapa. Ah. Masih saya meragui list orang yang TL hari itu. Ada yang tak present, memang memohon nak TL, tetapi tak ada anam dia dalam list. Pelik betul. Tak mengapa. Itu hal mereka. Biar settle sendiri.

Ah. Talking about raya Qurban yang berlangsung hari Rabu lepas, I just realize about something. Rupanya saya ada phobia dengan darah. And saya yakin betul saya tak pernah ada phobia dengan darah dari dahulu. Ah. Ye lah. Mustahil seorang perempuan ada phobia dengan darah kan, setiap bulan dia perlu menghadap darahnya sendiri kan? Mungkin ini balasan tuhan, dahulu saya pernah mengutuk bekas-teman-lelaki yang pernah phobia denagn darah. I mean, tengok darah banyak sikit, boleh pitam. And yeah, saya menghadapi masalah setiap kali saya period.

I think, it all started sejak saya accident dua tahun yang lepas. How pathetic I am lepas kejadian itu kan? Kecewa habis dah ni. Ini semua kerana terkejut melihat lutut sendiri yang berlumuran darah semata kerana accident di Perlis dahulu. Huhu. So yes, I'm a girl. It should be no problem for me sebab nak menghadapi 7-hari-cuti-bulanan kan, but sama sahaja. Kalau first day tu, kadang-kadang saya almost fainted and muntah semata kerana nampak darah.

Haih. Teruk nya saya rasa. Ever heard of "what goes around, comes around"? Yeah. Sometimes the riddle is true. Life's unexpected right?

Apa da saya mengarut ni? Haih.

Tuesday, November 16, 2010

Tentang slurpee, court, saman, dan TL

Semalam tidur sampai subuh. Lepas itu, still rasa depressed sebab tak boleh present viva dengan baik. Ah. Mungkin kurang pendedahan bercakap depan public macam itu. Sebab itu nak present pun tergagap-gagap. Sebabkan terlalu depressed, makanya terhasil lah entry viva the vavi jam 5.30 pagi tadi.

Ouh yes. Memang saya tak boleh nak present semalam. Dengan project yang teruk, cakap yang hancur, kalau cakap confident, for sure saya boleh menjawab dengan baik. Tetapi, sebab saya duduk di depan dengan kaki yang menggeletar, saya rasa saya bukanlah seorang presenter yang baik.

Semalam cuba untuk jadi positif. Bila dah habis, cuba tahan diri, jangan nangis, jangan sedih, rilek lah. Kalau dapat TL, boleh extend lagi satu sem kan? Tahan punya tahan, balik rumah serabut sangat memikirkan TL, tidur adalah jalan terbaik. Alang-alang tengah cuti perempuan, tidur sampai ke subuh.

Ah. Hari ini bangun pagi, teringat ada kena pertuduhan dekat UiTM. First time kut kena tahan semata kerana pakai inner pergi ke kelas. Pelik sangat. Selalunya orang lain kena pergi ceramah. Datang waktunya saya yang kena, kami kena surat amaran pakej sekali dengan saman rm50. Dipanggilnya a group of people masuk dewan, dibacakan pertuduhan, hukuman, microphone sebiji di tengah dewan, siap ada camera merakam, 5 orang judge dekat depan, Ustaz Zaki yang suka menyaman orang duduk di tepi macam saksi. Ah. Rasa macam pesalah juvana.

Dengan nama saya disalah eja, rasa macam nak marah, tapi tak boleh buat apa. Dah memang salah. Mengaku sahaja bersalah. Ada budak tak puas hati pasal dia pun kena kesalahan memakai inner. Elok sahaja dia bersuara, lelaki dihadapan mengangkat poster etika sahsiah rupa diri. Dia cakap; "Mengikut kepada gambar yang saya letak di setiap sudut fakulti kita ini, tiada satu pun menunjukkan anda boleh memakai baju 2-pieces. Sama ada, inner dan t-shirt di luar, atau t-shirt dan cardigan atau sweater." So, macam mana nak bantah? Dah tentu kena senyap sahaja.

So, dengar pertuduhan, terima hukuman. Surat akan hantar sampai rumah. Hanya kerana memakai baju 2-pieces. Itu pun dah kena saman rm50. Terima sahajalah. Lepas pertuduhan, pergi ke block lecturer. Katanya dah keluar nama pelajar yang tak perlu hantar hardcover thesis, which means, pelajar yang TL. so, here's the name list:


Ah. Yes, nampak nama saya di situ? Number 10 dalam list tak payah hantar hardcover. Ye lah, Present pun macam sampah, dah tentu kena TL. Be positif, Tuhan itu adil kan, dikurangkan aku di sini, dilebihkan aku di sana. Kalau Dia bagi saya TL dan extend lagi satu sem, mungkin Dia nak bagi saya peluang buat lagi sekali. Kalau Dia bagi lulus pun, sekadar C+ sahaja, pointer pun tak lawa mana la. Jadi, perlu positif. Peluang kedua ni. Bukan Dia nak bagi gagal macam itu sahaja. Ah, Dia pun suka uji manusia mengikut tahap nya kan.

Dah tidur tadi, cerita court, saman, surat amaran, TL dalam sehari, semua saya buang dalam tidur. Positif sikit, tak apa lah extend satu sem lagi, orang lain habis degree tiga tahun, saya habis empat tahun sebab banyak lagi ilmu saya boleh cari. Tak kisah macam mana cerita nya nanti, degree cuma belajar. Lambat dengan cepat sahaja yang bezakan kita dengan orang lain kan? Pointer cuma nombor. Kalau esok lusa orang yang pandai dapat 4 flat setiap sem tapi failed interview, tak jadi juga. Duduk rumah juga akhirnya.

Tak apa Dart, sem depan boleh buat lagi. Pedulikan orang yang buat project mengupah orang lain itu, mereka tak belajar apa pun. Pedulikan orang lain. Sabar ye?


Please note: Slurpee tu, beli lepas balik court. Makan slurpee kadang-kadang boleh buat otak beku. Great effort untuk saya lupa kejap apa benda yang jadi hari itu. Haha.

viva the vavi

15nov2010
ini bukan tarikh tunang ke, kahwin ke, ini tarikh presentation final year project. or some people would say, viva.

Selepas 2sem buat viva ni, saya berpendapat bahawa viva ini tak patut pun ada untuk subjek degree. Ah. Tak ada kebaikan pun. Semua pun buruk la,senang cerita. Tak payah cakap la viva ini boleh ajar student untuk adaptasi pembelajaran sepanjang degree,kadang-kadang apa yang lecturer suruh itu,kami tak belajar pun. Kalau dah kena buat benda baru,agak-agak la ada belajar something ke dari situ? Ye lah,belajar invention.

Ah ye. Kalau belajar invention tak apa. Sebenarnya, buat viva ni banyaknya menipu. Tak percaya? Report dah tentu semua akan menipu. Eheh. Tak payah cakap lah you guys yang buat viva ini tak menipu. Habis kuat, literature review confirm copy paste. Coding pun stock curi dekat internet. Ye lah, nak buat sendiri, rajin lah pula. Habis kuat, 4-5 line je yang taip sendiri. Ah. Buat apa nak susah-susah kalau sekarang, semua pun boleh guna duit. Kalau stock kaya sikit, hulur sahaja duit pada orang, confirm siap fyp orang itu buatkan. Tak menipu namanya tu? Belajar sendiri ke tu? Belajar lah SANGAT!

Teruk viva ini sebenarnya. Sebabkan viva inilah, sibuk semua student nak extend. Semua semata kerana tak berjaya nak buat projek. Semua semata kerana objektif tak tercapai. Ah. Baiklah TL dari failed. Sekurang-kurangnya TL, pointer tak dikira. Kalau failed, pointer dikira. Objektif tak tercapai,boleh buat lain, ubah sikit, boleh lah dapat objektif baru. Itu tak kisah,belakang cerita. Ini cerita depan, kalau dah TL, tambah 1sem, tambah 1 yuran lagi. Kalau dah TL 2 sem apa cerita? Rm1000 taw kena bayar tu semata kerana TL. UiTM ye lah. Dapat duit, apa ada hal kan?

Paling teruk viva,boleh buat semua orang tak tidur dengan lena. Ye lah,tidur nampak viva, bangun nampak viva, mandi nampak viva, makan nampak viva, lagi best, sembahyang pun nampk viva. Teruk betul, kalau dah sembahyang pun tak bole nak khusyuk, habis macam mana? Nak pula orang yang cepat gelabah macam saya. Astaghfirullahalazim. Teruk. Teruk. Free je dapat dosa.

Conclusion; buang lah subjek viva tu. Time master boleh la nak buat. Sebab they all tak ada subjek-subjek core lain sepanjang belajar. Tak macam degree. Lagi-lagi budak komputer yang tak habis-habis kena invent benda baru untuk final year project. Hah!

Saturday, November 06, 2010

Teknologi oh teknologi

Now saya dah tahu. Mungkin teknologi sekarang dikira tidak hebat pada saya. Kerana setaip benda berunsurkan teknologi pasti akan hancur di tangan saya. Tak percaya?

Mari kita shortlisted kan benda-benda yang sudah jahanam di tangan saya. oke? :)

1. Mr Dunhill.
Pengalaman: Selama 3 tahun bersama, telah diformat lebih dari yang sepatutnya. Kerana saya suka format laptop kalau laptop lembab. Pernah sekali masuk ICU semata kerana motherboard problem. Sekarang berada di dalam ICU Almari sementara masih belum ada duit untuk membaiki motherboard.

2. External hard disk.
Pengalaman: Sudah menukar external hard disk sebanyak 4kali dalam masa 2 tahun. Semuanya kerana corrupted and hard disk terbaru ini sudah tak boleh dibaca which is baru berusia 4 bulan. Bagus. Bagus.

3. Si Merah.
Pengalaman: Baru 2 bulan. Mempunyai petanda untuk ke Hospital menukar hard disk nya. Hanya kerana dia tak boleh nak backup dan boleh menyebabkan error apabila mahu update. Nice Merah. Very nice.

4. Handphone.
Pengalaman: Menukar kepada lebih dari 10 handphone. Hanya kerana setiap kali umurnya tak sampai setahun, speaker nya akan pecah, LCD problem, etc. Sekarang menggunakan N900. Kita lihat berapa lama dia boleh tahan di tangan saya.

Point saya sekarang, siapa nak bagi saya duit untuk beli external baru? hah? Cepat. Cepat. I'll be so gladfull to have a new external. Haha. Just Kidding. :)

Friday, November 05, 2010

About the weed, the sex shop, the windmill, the cheese and Holland

Nah. Siapa kata Amsterdam best? Nak masuk kedai cari souvenir yang senonoh pun susah tahu? That's why saya tak beli souvenir. Tak payah suruh pergi lagi, kalau you guys pesan suruh beli apa-apa pun, still saya tak mahu beli.

So, sepanjang sehari duduk di sana, cuaca tidak lah menarik mana pun. Hujan sahaja dari pagi hingga ke petang. Ye lah, dah nak winter kut. Suhu pun 9degree je. Tapi untuk orang seperti saya, tetap rasa sejuk menggigil-gigil. Sepanjang seharian, memang siap-siap mengenakan 2helai Tshirt, dan sehelai sweater.

As you all scroll down to the bottom af my pictures, semakin lama semakin lain baju-baju saya. Pergi sehari, gambar macam 3 hari. Semakin dah tengah hari, semakin bertambah lapisan sweater. Siap beli sweater baru sebab kesejukan. Haha.

Selamat datang ke Amsterdam.
Waktu tempatan ialah jam 6pagi.
Anda boleh balik ke hotel dahulu untuk membersihkan diri.

Ah. Sudah terang sedikit.
Sekarang boleh berjalan-jalan.
Rumput masih hijau.
Dari bilik, jangan lupa pakai 2 helai T-shirt dengan sweater.

Mari kita berjalan-jalan ke Amsterdam Airport Schiphol.
Di sini terdapat semua kemudahan awam.
Train, bas, taxi, airplane.
Tiket boleh di beli di kaunter-kauter yang telah ditetapkan.

Adalah lebih mudah untuk ke Amsterdam Central menggunakan train.
Ini adalah untuk mengelakkan kesesakan lalulintas ye.
Train nya selesa.
Tidak bising dan dua tingkat.
There's plenty of seats for everyone. :)

Ah. Singgah di kedai-kedai Arab yang berdekatan untuk makan kebab yang besar.
Gerenti kenyang sampai petang.
Makin sejuk, mula tambah sehelai lagi sweater.

Jangan lupa untuk naik cruise.
Boleh cukupkan syarat "one-day-one-Amsterdam"
Haha.

Bila naik cruise, boleh melihat rumah-rumah boat orang-orang Amsterdam.

Berjalan-jalan cari souvenier jangan lupa tangkap-tangkap gambar.
Bangunan cantik-cantik, tak akan jumpa di Malaysia yang sama dengannya.
Kalau dekat Bukit Tinggi, Pahang itu pun belum tentu boleh challenge bangunan di sini.
Lepas ini, masuk kedai baju, beli lagi satu sweater. Sejuk der!

Makanan favourite orang sana.
Fries. Bersepah-sepah jual.
Boleh beli kalau nak.
Jangan jadi macam baba tu.
Beli regular lepas itu tak habis.
Tamak. Tamak.

Jangan lupa beli cheese.
Sana memang famous dengan cheese.
Macam-macam flavour ada.
Tapi cheddar, mozarella tu semua tak jumpa pula.
Mungkin jenis-jenis itu tak dijual di sana.
Lagipun, apa barang, Malaysia pun banyak la cheddar, mozarella.

Aksi ini amatlah dilarang untuk ditiru.
Kena tangkap dengan jurujual, confirm kena halau.

Ah. Siapa tahu, Tuhan itu Maha Agung kan?
Cantiknya langit, atas kapal terbang pun boleh nampak 3 warna.
Ingatkan dekat darat sahaja ada 3 warna macam ini.


Wednesday, November 03, 2010

Sebelas

It's already November.

Ada lagi berberapa hari untuk sampai harinya VIVA. project masih macam itu. Sibuknya dengan exam, thesis punya draft, vacation. Haih.

Tiba-tiba rasa takut dengan virus TL. Kalau TL, bilanya nak grad? Haih. Esok ada paper, but perut saya rasa tak sedap. Dah 3 hari pedih dekat perut and ulu hati. Belum dikira dengan ceri-beri tanpa henti. Juga cubaan muntah yang asyik tersangkut di tekak. Haih.

Teruk. Sekali skip makan, 3 hari merana diri. Hah. Saya nak cerita tentang cuti saya, tapi saya belum ada mood yang baik untuk bercerita. Short vacation, what do you expect huh? Nanti esok lepas paper ke, saya cerita lah. Kalau mood itu dah sampai. Oke?

Buat kawan-kawan yang ambil paper esok, Good Luck! :)

Tuesday, October 26, 2010

Amsterdam yeay!

Hey guys.

Semalam saya ada paper IPK503. Semalam juga lah saya kena hantar 1st draft thesis saya. Ah well, ada lagi seminggu untuk paper seterusnya. I mean, lebih kurang seminggu lah. Well this week, saya akan sedikit sibuk.

This is how my schedule would be:

Isnin : Exam IPK503, 1st draft thesis
Selasa: Flight to Amsterdam
Rabu : Amsterdam
Khamis : Amsterdam
Jumaat : Flight back to KL
Sabtu : Kenduri kahwin Peq di Sepang, kerja di BR
Ahad : Kerja di BR
Isnin (1Nov) : 2nd draft thesis

Hoho. Sibuk. Sibuk. Dah. Jangan cakap banyak. Ouh yah. I'm off to Amsterdam. Siapa nak kirim barang? Adam cakap; "Aku nak kirim ganja. Haha!" Dengan gelak jahat kau tu. Sengaja nak kenakan aku. Bajet aku nak jadi lurus bendul nak ikut cakap kau? Cis. Saja je kau kan?

Hah! Oke. Siapa nak kirim barang? Bukan suruh beli souvenir ye. Kirim barang tu, kirim dan bayar balik pada saya berapa harga barang tu. Haha. Souvenir jangan mintak. Saya pergi sekadar nak basuh kaki kat sana then balik la. Sebab tu pergi 2 hari je. Haha.

Dah penat taip. Bye semua! :)

Sunday, October 24, 2010

Hye Si Merah.

Hye Si Merah.
Peringatan untuk awak.
Tolong jangan buat saya marah.
Nanti saya campak awak dari tingkat 4 rumah Capa.
Kalau agak-agak nak buat hal lagi, boleh tak, tunggu time dah habis presentation fyp?
Dah pakai windows ori, software ori, pun nak buat hal lagi ke?
Ini dah kali kedua awak buat hal macam ini.
Agak-agak kalau nak masuk ICU dengan boyfriend awak Mr Dunhill tu, tunggu lepas 15hb boleh tak?
Sekali lagi peringatan, tolong jangan buat hal.
Nak exam, nak VIVA dah ni.
Ini bukan waktunya untuk bermain; "I'm crash, Fix me!"
Jangan buat saya stress sekarang.
Sangat tidak kelakar.

Layout baru :)

Nah. Musim exam, background pun perlu ada unsur-unsur exam juga.

Masuk exam jangan lupa bawa calculator. Harus ingat, bateri calculator jangan dihabiskan. :)

Saturday, October 23, 2010

Facebook account

Facebook account saya dah deactivate. Selagi facebook tu ada, selagi itu sibuk nak buka untuk main game. Sekarang senang, tak payah buka. Karang tak pasal-pasal, menangis seorang-seorang sebab tak siap first draft for thesis. Duh -.-"

Siapa-siapa yang mahu contact saya secara terus, mesej sahaja di nombor celcom or maxis saya. Kalau tak ada nombor, boleh ym. Dekat tepi sebelah kanan itu ada link untuk add.

Kalau nak cara lama, boleh email. Nanti saya reply; tong_sampah_masyarakat@yahoo.com
Thank you. :)

Exam and VIVA

Exams. Exams. Exams. Semua posting blog students mesti cerita pasal exams. Yeah. And as for me. Same je dengan semua orang. Tak ada beza pun. Cuma bezanya sem ini ade VIVA.

Seluar jeans saya semakin longgar, so now akan mula lah zaman gelap di mana saya akan terperap dalam bilik memerhatikan baris-baris ayat dalam buku dan cuma memahami dengan sejelas-jelas nya apa yang ditulis dalam setiap buku-buku eh, tak! Dalam setiap nota-nota yang saya print. Saya tak beli buku. Lupa pula. Dah senior kata orang, malas nak beli. Normal la tu. Typical student.

Sebab sem ini ada VIVA, so now is the time juga saya akan cuba merenung Microsoft Words mengharapkan keluar segala ayat-ayat bombastic yang membolehkan saya menggoreng di dalam Thesis yang perlu dihantar selepas presentation VIVA saya.

Ah. Tolong ye, saya ulang sekali lagi TOLONG jangan tanya, "Dart, kenapa kau makin kurus ni? Tak makan ke?" Adalah diingatkan di sini, bila tibanya zaman saya bergelap di dalam bilik, itu adalah zaman saya akan mengurangkan diri bergerak ke dapur untuk semata mencari makanan. Makanya dengan itu, saya simpulkan, saya kurang makan bila saya ada exam. Sila paham, dan jangan banyak tanya oke?

Buat semua orang yang sibuk nak ambil exam seperti saya, "Semoga berjaya!"
Buat mereka yang rasa nak kurus, boleh amalkan apa yang saya lalui sekarang. Haha! Jangan! Gurau je. Tak elok untuk kesihatan tahu? :)

Friday, October 08, 2010

Kalam Tuhan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Praise be to Allah, Lord of the universe.
الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
Most Gracious, Most Merciful.
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
Sovereign of the Judgement Day
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
You alone we worship, and Thine aid we seek.
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
Show us the straight path,
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
(They are) the road that you have to give favors to them is not (the way) they are condemned and not the (way too) those who go astray.

Sumber: tokeikedai


Bila baca balik kalam Tuhan, rasa jauh nya saya dengan Dia.
Bila baca balik satu-satu ayat dari muka pertama, rasa cacatnya bacaan saya.
Teruknya.
Lama sangat tinggalkan Kitab suci itu, sampai baca pun tercungap-cungap, tergagap-gagap.


"Ya Allah, ampunilah Wardati kerana alpa seketika."

Janganlah ditutup hidayah mu padaku, sesungguhnya aku butuh hidayahmu ya Allah.

Thursday, October 07, 2010

Rehatkan otak, relakskan minda

Nah, sekarang sudah nak masuk hujung tahun. Semua sibuk dengan final year project, sibuk dengan exams, sibuk dengan kerja-kerja assignment.

Why not kita ambil masa 10 minit, relax kan otak kita, tengok video ini.
Sila perhatikan budak yang memakai pampers sebagai costume dia untuk dance ini.



Salute gila budak ini. Pampers dah siap jatuh, dia boleh capai balik, untuk cover balik. Tanpa mencacatkan tarian dia. Tabik! Tabik! :)

Tuesday, September 28, 2010

Terima kasih untuk kasih sayang selama 3 tahun

Belum cukup sebulan cerita tentang Mr Dunhill sudah tua, belum cukup seminggu cerita tentang Mr Dunhill dapat girlfriend, hari ini dia koma tak sedarkan diri setelah kena sawan.

Ha. Macam mana nak describe sawan tu? Bila dia windows mula minimize dengan slownya sehingga mengambil masa satu jam untuk minimize sepenuhnya. Juga, berbunyi tit.. tit.. tit.. tit.. secara malar apabila ym di buzz oleh orang. Cis.

Petanda akan koma, apabila button start mula tidak berfungi, makanya saya sebagai jururawat peribadi, shutdown secara paksa dengan cara mencabut power supply. Kalau mengikut cerita House, bius untuk tidak sedarkan pesakit.

Haih.

Mr Dunhill, terima kasih untuk 3 tahun yang sangat bermakna. 3 tahun itu cukup lama untuk kita bekerjasama menyiapkan semua assignment-assignment saya. Ouh. Sangat terharu. Nanti saya rawat awak secepat mungkin. I love you.

Thursday, September 23, 2010

Jantina laptop anda

Ah. Selama ini suka hati saya sahaja meletakkan jantina pada laptop saya. Mr Dunhill is lelaki. Dan si merah is perempuan. So, hari ini saya terjumpa satu step mudah macam mana nak tahu jantina laptop yang kita gunakan sehari-harian ini.

Here are the steps taken:

  1. Buka notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"
  2. Selepas itu tekan save as. Ubah save as type kepada All Files (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti). Save as = love u.vbs
  3. Close notepad apabila habis save. Then double click file td (love u.vbs) dan akan dengar suara "i love u."
Perhatikan suara yang keluar dari laptop you guys.

Selepas dikaji selidik, terbukti dengan jelas, tanpa diragui, Mr Dunhill memang lelaki. dan Si Merah memang perempuan. Ah. :)

Mr Dunhill dah ade girlfriend.

Masih ingat lagi tentang Mr Dunhill yang sakit itu? Isk. Tak sangka. Bila dia sakit, dia nak dapat girlfriend baru rupanya.

Lepas ini boleh guna girlfriend baru Mr. Dunhill pula. Tapi still, Mr Dunhill tak boleh dilupakan ouh. Nanti dia merajuk teruk, siapa yang mahu pujuk? Saya juga.

So, here we are. Introducing Mr Dunhill’s new girlfriend; Si Merah.


Ah, gambar google sahaja. Sebab malas nak pergi snap picture. Actually, baba belikan Si Merah ini. Ah, mungkin kerana terbaca entri yang lepas tu kan. Haha. Well, sangat mengancam lah Si Merah. Buat ai tertarik je yu taw. Geram betul. Sangat sayang. Rasa macam tak mahu keluarkan dari kotak lagi. Haha.

Anyway, thank you so much baba. Lepas ini boleh buat final year project dengan tenang. And jangan lah Mr Dunhill merajuk teruk kalau dia diabaikan. Amin. Huhu. :)

I love you Baba. Sayang lebih ah macam ni. Haha.

Sunday, September 19, 2010

Tentang raya seminggu

Seminggu raya sibuk habis. Kesana kemari pergi open house situ sini. Ouh. Rumah sendiri pun ada open house juga. Khamis yang lepas. Ada lah beberapa orang sahabat yang datang. Kawan-kawan boy datang sampai kul 12 malam. Semua jenis tak tahu siang-malam punya budak kan. Ah. Budak-budak zaman sekarang mana nak sama dengan zaman dulu. -.-“

Pergi beraya rumah Bobby hari Jumaat. Pergh. Tak naik gila lah kan jalan dekat Rawang tu. Jammed teruk. Nak pergi exit 1km pun ambil masa sejam. Baik lah tak payah pergi. Kalau macam ini, Bobby nanti kahwin dekat dewan luar Rawang lah. Senang semua orang nak datang. Tak payah masuk jammed. Haha. Pergi Andalas lepas Berjaya keluar dari Rawang. Terlewat sedikit. Hafizuddin dah tutup rumah, saya baru nak sampai. Tapi itu lah. Jemputan itu Wajib. Tunjuk muka, datang beraya pun oke. Lagipun katanya, petang itu sepanjang hari dia tak ada di rumah. Kawan-kawan semua menunggu sahaja. Lepas beraya rumah dia, pergi ke rumah Adam.

Oh my God (?) Kawan-kawan semua dah berubah. Sungguh. Kawan-kawan yang kecil time sekolah tiba-tiba jadi tinggi melangit macam KL Tower dah. Ada pula yang tu, yang kurus kering dulu dah macam bapa orang dah. Kalau pakai tudung pun orang boleh percaya mereka mengandung 3 bulan. Haha. Buncit! Haih. Time goes by, people do change a lot right? 5 tahun tak jumpa, baru macam ini. Esok lepas 5 tahun lagi, apa agak nya jadi ye. Sulu kalau jumpa semua sibuk cerita pasal kerja sekolah. Sekarang jumpa, semua sibuk cerita pasal kereta, kerja. Kalau perempuan, pasal tunang, kahwin, kerja. Huh. -.-“

Semalam open house rumah Lynn dekat setiawangsa, boleh pula sesat dekat Bukit Bintang. Haih la Bobby. Bagus betul driving. Sampai rumah dah petang, malam pergi open house lagi dua rumah. Buncit lah! Adoi. Ah. Sebut pasal driving, saya pernah tulis entry pasal lesen saya mati tahun lepas, entri Rojak. Hari itu saya nak ambil kumin dekat rumah dia di Damansara. Sampai area rumah dia, kena bagi lessen. Tiba-tiba Nana tegur, kenapa bagi lesen sambung, bagilah lesen mati. Fikir-fikir balik, lessen sambung saya dah sebulan mati. Teruk betul. Minggu depan baru nak pergi renew. Alarh. Nana ada, boleh jadi driver meh. Hee.

Cuti dah nak habis, final year poject apa cerita? Open house sana sini, nak tolak rugi. Rezeki babe. Jangan ditolak kan? Oke lah. Sementara Nana ada di rumah, boleh lah break sekejap dari memandu adik ke sekolah. Tumpukan pada FYP dulu. Argh! Stress pula sebut FYP. Senggugut pula rasa. Haha. Eh sudah lah. Banyak pula taip entry kali ini. Adoi.

Tuesday, September 14, 2010

Raya Touch n' Go

Kelmarin a friend of mine tanya, kenapa posting pasal tak puas hati dulu baru nak posting entry pasal raya? Here's my answer: Kalau post pasal raya dulu, nanti tak ingat nak tulis apa dekat post tak puas hati tu. Haha!

Ever since blogger pun ada statistic, sekarang saya cuma mengusha statistik post dari dashboard. Kalau tak dulu sibuk kena login nuffnang semata mahu tengok statistic dari mana orang datang, posting apa orang selalu tengok. Haha. Semalam punya entri pasal saya tak puas hati itu betul-betul jadi hit. apple punya pasal, naik jadi no 5 ranking dalam kategori all the time. Bagus betul readers blog ini kalau bab mengumpat ye.

Dah. Dah. Hari ini tak ada mengumpat-ngumpat. Kita cerita raya touch n' go versi family saya pula. oke? Kami gerak dari rumah pulang ke Kedah petang puasa terakhir tu. Sempat lah merasai sesak-sesak berbuka puasa di RnR Tapah tu. Sesak-sesak tu juga lah yang menjadikan kami sampai malam itu, tak terlalu lewat I think. Still pukul 11 ke 12 malam macam tu. Pagi raya saya tak boleh sembahyang raya. Jepun datang menyerang, perlulah angkat bendera putih untuk sembahyang raya di masjid. Rugi lah juga di situ. Tak mengapa.

Dalam jam 10 pagi, kelam kabut. Harus bersiap dengan segera. Mahu ke rumah Tok Ngah and Tok Long. Tak sempat nak tangkap gambar raya pagi itu. Well, kelam kabut punya pasal. Kata raya Touch n' Go. Biasa lah tu kan.

Rumah Tok Ngah. Serba sederhana.


Si kepoh di rumah Tok Long. Haha.

Isfarel. Handsome boy.
Pandai cakap 'bodoh' lebih dari perkataan lain. Haha.


Starting to love both of those pictures. :)

Raya kedua pagi-pagi dah gerak ke Sungai Petani. Melawat Tok Long sebelah Tok wan pula. Ah. Tengah hari baru sampai. Biasa lah tu. Tak perlu kelam kabut. Relaks je bawa slow-slow lah kan. Dalam jam 1.30 tengah hari, gerak lah kami pulang ke Terengganu. Pergh. Jam teruk di Jeli buat kan kami mengambil masa 11jam di atas jalan raya sahaja untuk tiba di Terengganu. Kejang habis bontot-bontot. Belum kira berapa kali berhenti rehat untuk makan, buang air, beli jajan. Haha. Masing-masing perut tong dram. Biasa la tu.

Jam 12 malam sampai lah kat rumah Cu di Gong Badak. Pergh. Penat punya pasal, mandi terus flat. And this is when pagi-pagi ada orang mesej yang menyebabkan saya panas baran tu. Ganggu tidur yang nyenyak di atas katil yang empuk sahaja. Pukul 9 pagi dah kena bangun siap-siap untuk pergi kenduri di Dungun. Saya tak runsing pasal baju kurung untuk dipakai, sebab sebelum tidur dah siap iron awal-awal. :)

Adik Siti. Bangun tidur belum mandi, tapi dah pakai baju raya.

Sebelum ke Dungun, haruslah melawat abang-abang yang lebih tua di rumah mereka. Utamakan yang lebih tua kan. Jadi kami singgah di Durian Burung and Pasir Panjang, then barulah gerak pergi Dungun.

Kak nona dengan Zaim currently at rumah Ayah Long (Abang Ummi di Durian Burung).

Kalau sampai rumah orang, saya orang pertama akan ke meja kuih raya.
Rumah Pak Long (abang Baba di Pasir Panjang.)

And now, family picture. From left;
sit behind: Nana, Me, Umi, Mak Long, Pak Long, Baba, Abang, Abang Ngah, Abang Long.
sit front: Kak Na, Nabila, Liyana, Aidil, Azam, Adik, Afuan, Boy.

Adik beradik kalau dah jumpa, borak-borak cerita lebat betul. Haha.

Bila dah habis raya, barulah gerak ke rumah kenduri kahwin, Che Ngah (kakak ummi) yang mengahwinkan anak dia Jukri. Agak petang baru sampai. Ye lah, bukan dekat Dungun-Kuala Terengganu. Makan sejam juga. Belum campur lepak dekat Masjid Marang untuk sembahyang Jama' Zohor-Asar.

Haziq anak Kak Long, cucu Che Ngah.

Afifah Najwa anak Kak Jamie, cucu Che Ngah.

Ayah Ngah agak patriotik. Rumah penuh dengan bendera Malaysia.
Jadi, ayahnda saya ini sibuk betul nak buat ala-ala Ketua Pengawas sekolah nak naikkan bendera Malaysia. Haha.

Ah. Habis raya, setelah dapat topup Celcom Rm10 dari Ayah Ngah sebagai duit raya, kami pun pulang. First time ever dapat duit raya dengan topup Rm10. Celcom pula tu. Siapa pakai Maxis sangat rugi. Tak boleh guna. Unless pergi jual pada kawan-kawan. Haha.

Balik rumah, jalan tak berapa jam. Kereta banyak, tapi masih smooth. Sampai rumah, flat! Mandi, tidur. As usual. Huhu. Raya touch n' go. Berani buat?

Monday, September 13, 2010

So yes I hates apples!

I tak suka girlfriend bekas teman lelaki. Ye lah. I tahu, I ex-girlfriend dia. Kalau I ada boyfriend pun I would hate my boyfriend's exs. Tapi tak ada lah sampai nak mengamuk pasal ex dia tulis dekat blog about dia datang raya rumah.

Well hello! Dia datang beraya rumah sebagai kawan. Apa masalah you nak mengamuk sampai benda macam itu pun boleh jadi gaduh? I don't care how much you hate me. Tapi perlu ke jadi tidak matang dengan marah-marah macam itu? So then, simpan sahaja boyfriend you tu dalam peti ais. Biar semua orang tak boleh kawan dengan dia. Maybe you akan puas hati lah macam itu. Ouh yes. Semua orang tak ada masalah kalau kawan dengan dia. TAPI kalau I yang kawan dengan dia, you ada masalah.

Tell me something, you jelouse? Yeah. I know. I pun akan jelouse. Tapi tak ada lah sampai suruh delete blog post. Yeah. FYI, I dah delete blog post pasal dia datang beraya di rumah. FYI juga, I delete bukan sebab you all gaduh, I delete sebab your boyfriend kept on texting and calling me time I tengah tidur pagi tadi. Which is MERIMASKAN. Sebab I dah lah letih naik kereta dari Kedah ke Terengganu, nak pula pagi tu kalau bangun kena duduk lagi dalam kereta dari Terengganu balik Bukit Jelutong. You guys punya masalah, dah buat orang lain serabut.

Tapi tak apa, ambil lah boyfriend you. Simpan dalam almari, jangan bagi dia call, text, ym, skype, email, or segala apa yang berkaitan yang membolehkan dia menghubungi I. Buatlah apa sahaja as long as you bahagia. Sikit pun I tak heranlah pasal boyfriend you. Sebab I couple dengan dia dulu berbanding you!

please note; so yes I tahu you akan baca entri ini. Including your boyfriend.

Wednesday, September 08, 2010

Mr Dunhill sudah tua

Mr Dunhill sudah semakin tua. Ya. Laptop kesayangan saya sudah semakin hari semakin di mamah usia. Dia sudah baligh. Suara sudah pecah. Kini saya hanya boleh menonton movie seorang sebab cuma saya boleh guna headphone jika mahu menonton movie. Atau dengar lagu-lagu jika kebosanan.

Mr Dunhill sudah semakin tua. Semua deria-deria (ports) sudah seperti tidak berfungsi. Kalau cucuk external harddisk ke, pendrive ke, cuma boleh read file, tak boleh copy, error akan keluar. Setiap kali ports digunakan, My Computer akan lambat berfungsi. Laptop akan tiba-tiba menjadi jammed. Task manager pun mengambil masa lebih kurang dua minit untuk keluar.

Mr Dunhill sudah semakin tua. Memory card reader pun dah tak boleh berfungsi. Tak boleh detect memory card langsung. Kalau mahu gambar-gambar dari camera, Perlu transfer ke laptop lain dahulu, baru boleh masuk ke dalam Mr Dunhill.

Mr Dunhill sudah semakin tua. Tolong bertahan sekejap. Saya ada lagi 3 bulan sahaja nak habis degree. Please. Saya butuh kamu untuk final year project saya. Tolong bertahan untuk saya.

Saturday, September 04, 2010

Blame me for the lack of updates

Blame me for the lack of updates. Bukan tak mahu update. Hari-hari pun nak update. Tapi kesibukan bulan puasa membuatkan kekurangan masa untuk update blog. Alah. Siapa sahaja yang mahu baca blog ini kan. Haha.

Banyak nak cerita sebenarnya. Tapi tak tahu mahu mula dari mana. Tahun ini tak terasa nak beraya. Pejam celik, pejam celik dah nak raya. Feel tak ada. Tapi baju raya ada 5 pasang. Macam mana tak sampai 5 pasang, dulu ada 2 pasang baju yang ditempah. Penat simpan berbulan-bulan. Ingatkan untuk raya, tiba-tiba umi bawa balik 2 pasang baju raya. Nana pula bawa balik jubah sehelai. Dah jadi 5 pasang. Haih. Bila nak pakai? Raya pun tak ada feel. Otak serabut fikirkan final year project yang tak pernah bersentuh ini. Adoi.

Bercakap tentang final year project, sepanjang puasa hari itu, dua minggu lebih wanie datang sini. Sebab kami ada project kuih raya. Haha. Ini lagi gila. Setiap hari tidur jam 4. Tak terkejut lah kalau dalam kelas boleh menguap berapa juta kali kan. Haha. Letih ouh. Kuih raya tak nak banyak. Tart nenas je nak 40 balang. Tapi tak mengapa. Demi sesuap nasi. Eh. Bukan. Demi mencari duit untuk membeli hadiah konvo dan hadiah birthday untuk diri sendiri kan, saya gagahkan juga badan berjaga malam. Huahua. Ayat nak minta simpati. Mengada betul.

Ah. Setelah 2 minggu lebih bersusah payah. Berpenat lelah. Bersengkang mata. Dan segala ber- lagi, ini adalah hasilnya;

Some of them.

It does look extremely delicious. Maaf lah. Tahun ini saya tak mahu buka order banyak-banyak. Walaupun umi suruh letak target berapa ribu ringgit nak jual tahun ini, target saya tahun ini nak siapkan order yang ada sebelum bulan 9. Sebab? Saya ada final year project yang tidak pernah disentuh untuk disiapkan dalam masa 2 bulan. Kerja gila kan? Haih.

Ouh ya! Dalam masa 2 minggu itu, adalah juga ambil cuti off-day sehari. Pergi berjalan-jaan di Sunway Pyramid. Jalan-jalan sahaja cukup lah. Nak membeli kuih belum jual. Lepas itu, pergi makan-makan di Flaming. Gosh! Tak sedap langsung. Yang bestnya makan sampai muntah. Tapi kuah nya tak sedap. Masin betul. Ah. Tak perlu lah nak pergi kalau tak makan masin.

Merujuk kepada tempoh membuat kuih selama dua minggu lebih itu, target menyiapkan kuih raya itu habiskan before 29haribulan. Kenapa? Kerana saya dipanggil bekerja di Baskin Robin lagi. Bulan ini ambil masa 3 hari pula. 29 th until 31 st. Ouh. About Wanie, dia pun kerja sekali. Naik gila juga la. Penat kan. Tapi itulah. Demi mencari duit poket. Huhu.

Manager punya lah sporting, ambil tempat paling depan untuk tangkap gambar.

Ouh yes, bulan lepas punya gaji elok disimpan dalam bank, saya keluarkan. Tujuan, membeli kek untuk Umi, Baba, and Adik. Celebrate sekali. Sebab nak beli ice-cream cake Baskin Robin. Huru-hara habis dapur itu bila dah semua sibuk nak makan kek itu. Nana bagi baba kereta replica mini cooper. Beli dekat Jordan. Smart. Umi lak dapat perfume. Fair and square dah tu. Harga pun sama.


Ah. Hari ini macam nak pergi shopping tudung untuk baju-baju raya yang 5 helai itu. And kelmarin baru pulang dari beli kasut raya. Crocs lagi. I loves crocs. :)

Sumber:crocs.com

Ouh well, apa-apa pun, Selamat Hari Raya semua! :)


Wednesday, August 11, 2010

Mohd Khairuddin yang ditanya-tanya telah muncul

Sekarang fenomena Mak Youtube semakin menjadi-jadi. Ramai orang mula tertanya-tanya siapa Mak Youtube yang tak habis-habis membuat video untuk anaknya ini? Macam-macam persoalan yng timbul. Ada yang kata dia berlakon, ada yang kata dia cuma buat iklan. Ramai juga tertanya-tanya, siapa Muhd Khairuddin ini? Handsome sangat ke dia ni sampai mak dia nak cerita about Cindy pula. Musykil kan?


Akhirnya, Muhd Khairuddin reply semua video mak dia dengan satu video pendek dengan satu mesej, “Mak buka lah website http://www.mohdkhairuddin.com/” Website yang kunun nya di buat khas untuk ibu dia. Tetapi sebenarnya website ini adalah untuk memperkenalkan Alliance You:nique Prepaid Card yang kononnya berfungsi seperti Credit Card tetapi perlu diisi wang terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Sama seperti penggunaan prepaid telefon, isi dahulu, baru guna. Untuk keterangan lanjut, boleh layari MohdKhairuddin.com


Tidak dilupakan juga, di dalam website MohdKhairuddin.com ini juga terdapat satu pertandingan di mana kita perlu menceritakan mengenai perkara yang ibu kita ceritakan yang telah memalukan kita sepertimana yang telah terjadi kepada Mohd Khairuddin ini. Pemenang tempat pertama akan mendapat Alliance You:nique Prepaid Card berharga RM3000. Ouh well, pertandingan ini memang sah saya tak akan masuk. Mustahil saya nak ceritakan hal ibu saya kepada dunia semata demi prepaid card bernilai RM3000 yang secara logic akalnya, mungkin tidak akan saya gunakan. Kepada mereka yang berminat, bolehlah mencuba nasib. Mana nak tahu menang ke kan?

Ini adalah video reply dari anak soleh Mohd Khairuddin.


International Hacking Competition 2010

Berberapa minggu ini saya agak sibuk. Entry yang lepas ada sebut tentang kerja di Baskin Robin hujung Julai yang lepas. Hujung minggu lepas agak sibuk dengan program yang berlangsung di fakulti. International Hacking Competition. Saya jadi salah seorang sekreteriat bahagian tajaan. Tugas saya senang, jaga penaja yang datang buka booth di Laman Najib. Sebab cuma menjaga makan minum mereka, bantu mereka jika ada masalah. Selama dua hari, tak ada masalah langsung. :)

I-hack tahun ini, best gila. Hadiah 24K kami sediakan. Rugi kut siapa tak masuk. Tapi kalau yang hebat masuk, mesti persaingan sengit. Tengok pertandingan hacking and defense, first place nye markah yang dipungut, rm24K. 2 nd place Cuma dapat dalam belas2 ribu je. 3 rd place lagi tertinggal di belakang. Tapi penat kut. Duduk menghadap laptop 12jam (tempoh pertandingan) siapa yang mahu?

Sepanjang pertandingan, saya tengok tak ada pun lelaki-lelaki yang kacak or stylo ke, bukan nak kata saya menggatal ke apa, cuma kononnya nak cuci mata, sekali tak berkenan lah pula. Mungkin dah nama pun budak computer, life’s in front of the PC je. Bukan kerja nak jumpa client. Betul tak?

Ah. Siapa tak masuk tu, rugi betul, orang yang masuk, even tak menang, dapat baju, button, beg. Haaa. Yang paling penting, yang tak boleh beli di mana-mana. Experience. Siapa nak bagi experience dekat korang protect server sendiri sebaik-baiknya? Susah babe. Tapi tak apa. Lagi dua tahun ada lagi. Pertandingan terbuka kepad pelajar dan berumur 25tahun ke bawah sahaja. Yang lain, tengok boleh lah. Tapi kalau tak mahu rugi, lain kali masuk workshop. Mesti ada belajar juga. Ye lah, daripada tak tahu apa-apa kan?

Apa-apa hal, congratulations to UNIKL kerana telah membolot RM10,000 kerana memenangi tempat pertama dan kedua acara hacking and defense (First place: RM6000, Second place: RM4000). Congrats juga untuk MMU kerana membolot RM6000 untuk Forensic challenge (First place RM4000, Third place: RM2000).

Some of the pictures that had been taken: