Friday, March 19, 2010

If you own a digital camera, it doesn’t mean that you’re a photographer.

Sekarang ini, kalau saya sebut digital camera, confirm semua orang tahu DSLR kan? Jangan kata orang yang bekerjaya, budak-budak sekolah pun dah ada digital camera sendiri. Saya? Saya tak ada. I’m not really interested in those ‘creatures’. I mean, bukan tak minat langsung. It’s smart. Really. Kalau orang guna depan mata kita, definitely kita cakap ‘pergh. DSLR siot. Smart gila.’ For the fact is, it’s only a camera though. Bukan apa pun. Kalau I guna Lumix baba pun, and edit sedikit, letak dalam facebook, confirm orang tanya, ‘dart! Kau pakai camera apa?’ -.-“

See orang zaman sekarang? Trend. Sangat typical. Yes. Sometimes, saya pun jadi sebahagian orang yang typical itu. : ) ouh well, saya nak comment sedikit. Sedikit je. Bukan banyak pun. To all those people that have their own digital camera. Stop pretending that you are a photographer. When you have this ‘creature’ it doesn’t mean that you are a photographer. Besides, you are just the owner of the ‘creature’. Siapa setuju? Duh~ -.-“

Tak setuju? Let me told you something. Lihat sahaja dalam internet. Berterabur gambar-gambar yang orang snap dengan digital camera. Now tell me one thing. Bila you tengok. Mesti you cakap, ‘Wah! Smart kut.’ Right? Yes. Terpaksa admit sebab tahu dia guna digital camera. Kalau setakat camera itu hebat, but still, cara menggunakan camera itu pun tak betul, serupa kalau you beli camera biasa right?

There’s a person. Memang kalau tengok update di facebook, tak habis-habis pasal camera dia. Macam hebat sangat lah camera dia. Tapi kalau tengok, gambar dia ada 1 je expression. I mean, 1 jenis sahaja. Macam, tema dia 1 sahaja. Alarh. Macam mana nak bagi terang? Oke macam ini. Kalau dia upload gambar, mesti gambar itu berlatarbelakangkan waktu senja, awan yang menutupi matahari yang segan silu nak melabuhkan tirai untuk tukar ke waktu malam. Dengan gambar close up model dia. Sangat lah meluat tengok, dari depan album, sampai belakang, gambar itu sahaja. Macam tak ada variety. Plus! Colour terlalu berat. Macam menipu pun ada. Macam kalau baju warna hijau cair, tiba-tiba nampak macam hijau pekat sedikit. Edit sahaja lebih. Tangkap gambar tak ada skill juga. Ada gambar orang kahwin, close up juga. Haha! *sorry huh. Siapa yang terasa.*

There’s another person. Kalau tangkap gambar, kadang-kadang sampai bawa tripod. Tapi still, gambar tak menarik pun. I mean. Kalau menarik, dia suka edit terlampau sangat. Even masa I bagi my pictureof the lion yang I snap dekat johannesburg, dia edit sampai nampak fake. Sangat lah tak menarik.

But! Some people have their own perspective in arts right? An art is something subjective any way. So, different people, different perspective. Jangan blame I for what I’m saying sebentar tadi. I cuma cakap apa yang I nampak. Apa yang I rasa boring dah untuk dilihat. Sometimes, something ordinary pun boleh jadi an art.

No offense. Saya cuma cakap apa saya rasa, apa saya fikir. To all those people out there, kalau betul-betul nak masuk bidang ini, buatlah betul-betul. Pelbagaikan skill. As I said before, if you own a digital camera, it doesn’t mean that you’re a photographer. You are just being the owner of the camera.

6 comments:

  1. Jadi bila seseorang tu boleh digelar photographer? Bile gambar lawa-lawa je baru boleh panggil?

    ReplyDelete
  2. xjugak. bile dia berjaya snap gmbr dgn hati dan terpancar pd gmbr. kdg2 gmbr selipar jepun pown bole jd lawa kalo org tu pndai amek dgn betol.

    ReplyDelete
  3. ada camera x semestinya photographer
    ada laptop x semestinya web programmer
    ada adobe photoshop x semestinya designer
    dah mmg trend skrg la dart ramai suker beli camera .. diorang igt mcm cool toys ala ala PSP .. beli camera sbb orang lain pon ada camera dslr instead pocket digital camera ..
    biarkan mereka dgn dslr mereka ..

    ReplyDelete
  4. kurang senang dgn mereka2 yg memaksa aku comment mengenai gmbr2 mereka. bila aku komen truk2, ckp aku xtaw seni. mslhnye dr gmbr 1st smpai last, cmtu jugak. dr album 1st smpai last, sme jugak. aku nk comment ape? teknik pown sme. buhsan~~ -.-"

    ReplyDelete