Tuesday, July 06, 2010

Summer Vacation!

Before this kalau saya keluar berjalan-jalan on family vacation, sibuk saya nak upload semua gambar letak dekat sini and bagi anda semua baca our adventure tu kan. But now, saya macam agak malas. Jadi saya upload a few. Not all, a few tempat yang menarik, wajib pergi dan berbaloi. Oke?

So first, kita jelajah Jordan dulu. *Ceh. Macam ala-ala tourist guide pula.*

Jordan ni kira macam one of the place yang terbias dengan kesan zaman Byzantine, zaman Rom, Zaman Sahabat Nabi Muhammad s.a.w., blablabla. Macam-macam lagi lah. Places wajib you guys pergi:

1. Ajloun Castle.
Banyak kubu pertahanan orang zaman dahulu yang dipanggil castle dekat Jordan. This is one of them.

2. Jerash Citadel
One of the Roman's city.

3. Dead Sea
Try to get here. Tempat paling rendah bawah paras laut di bumi. Extremely hot!

4. Cave of seven sleepers
Dalam Al-quran ada menyebut tentang 7 lelaki yang lari dari pemerintahan raja dia dan tidur selama 309 tahun. This is it. Siap ada kubur dan tulang.

5. Petra
Juga disebut dalam al-quran tentang satu kaum yang diberi kelebihan mengukir di bukit.

6. Aqaba
The only town yang ada jual seafood dan ada laut yang cantik di Jordan. Haha.

7. Wadi Rum
Grand Canyon versi Arab. Penuh dengan padang pasir yang halus mulus. Sesuai gitu untuk menangkap gambar sunset.

Now, kita fly ke Istanbul, Turkey.

1. Blue Mosque or Sultanahmet Mosque.
Masjid yang penuh dengan tiles warna biru. Betul-betul berhadapan dengan AyaSophia.

2. Aya Sophia or Haghia Sophia. *Either one. Sama sahaja sebutannya.*
Church yang ditukar kepada masjid. Interesting sebab dia cuba korek balik lapisan masjid tu untuk discover balik gambar-gambar tinggalan church yang dibuat dari tiles.

3. Topkapi Museum.
It is believed that sini adalah tempat tinggal raja pemerintah Turkey dan dia menyimpan semua barang-barang berunsur Islam di sini such as, janggut nabi Muhammad s.a.w, tongkat nabi Musa a.s, Pedang-pedang sahabat nabi, Periuk nabi Ibrahim a.s, etc.

4. Grand Bazaar.
Ala-ala petaling street, lebih kepada Chow Kit Road, where you guys boleh beli barang-barang dengan cara tawar-menawar. Kadang-kadang pekedai tahu sikit-sikit cakap Melayu.

5. Egyptian Bazaar (Spice Bazaar).
Sini pun boleh nak tawar menawar. Most of the things here spices, tea, dried fruits. Sini pun ramai lah manusia Turkey cuba berlagak seperti tahu cakap Melayu as the matter of fact, mereka cuma tahu cakap, Selamat Datang, Apa Khabar, Khabar Baik, Abdullah Ahmad Badawi, Lelong, Murah, Cantik, etc.

6. Eminonou Balik Ekmek or Eminonou's Fish Sandwich
Boat yang digunakan untuk bakar ikan dan buat sandwich.

Puas hati makan sandwich besar gila!

7. Ice-cream stall.
Berada di mana-mana sahaja. Menggunakan taktik ice-cream jokes yang mana anda akan tertipu dengan mainan jokes ice-cream dia. Be careful, ask for the price first!

Then, that's it. Ada lagi tempat menarik, Iwrote again next time. :)

3 comments:

  1. Nice place ;D laaaawa sangat pemandangan dia , sweet ;)

    ReplyDelete
  2. ali; exciting. :)

    anon; try pergi juge. :D

    ReplyDelete