Wednesday, August 11, 2010

Mohd Khairuddin yang ditanya-tanya telah muncul

Sekarang fenomena Mak Youtube semakin menjadi-jadi. Ramai orang mula tertanya-tanya siapa Mak Youtube yang tak habis-habis membuat video untuk anaknya ini? Macam-macam persoalan yng timbul. Ada yang kata dia berlakon, ada yang kata dia cuma buat iklan. Ramai juga tertanya-tanya, siapa Muhd Khairuddin ini? Handsome sangat ke dia ni sampai mak dia nak cerita about Cindy pula. Musykil kan?


Akhirnya, Muhd Khairuddin reply semua video mak dia dengan satu video pendek dengan satu mesej, “Mak buka lah website http://www.mohdkhairuddin.com/” Website yang kunun nya di buat khas untuk ibu dia. Tetapi sebenarnya website ini adalah untuk memperkenalkan Alliance You:nique Prepaid Card yang kononnya berfungsi seperti Credit Card tetapi perlu diisi wang terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Sama seperti penggunaan prepaid telefon, isi dahulu, baru guna. Untuk keterangan lanjut, boleh layari MohdKhairuddin.com


Tidak dilupakan juga, di dalam website MohdKhairuddin.com ini juga terdapat satu pertandingan di mana kita perlu menceritakan mengenai perkara yang ibu kita ceritakan yang telah memalukan kita sepertimana yang telah terjadi kepada Mohd Khairuddin ini. Pemenang tempat pertama akan mendapat Alliance You:nique Prepaid Card berharga RM3000. Ouh well, pertandingan ini memang sah saya tak akan masuk. Mustahil saya nak ceritakan hal ibu saya kepada dunia semata demi prepaid card bernilai RM3000 yang secara logic akalnya, mungkin tidak akan saya gunakan. Kepada mereka yang berminat, bolehlah mencuba nasib. Mana nak tahu menang ke kan?

Ini adalah video reply dari anak soleh Mohd Khairuddin.


International Hacking Competition 2010

Berberapa minggu ini saya agak sibuk. Entry yang lepas ada sebut tentang kerja di Baskin Robin hujung Julai yang lepas. Hujung minggu lepas agak sibuk dengan program yang berlangsung di fakulti. International Hacking Competition. Saya jadi salah seorang sekreteriat bahagian tajaan. Tugas saya senang, jaga penaja yang datang buka booth di Laman Najib. Sebab cuma menjaga makan minum mereka, bantu mereka jika ada masalah. Selama dua hari, tak ada masalah langsung. :)

I-hack tahun ini, best gila. Hadiah 24K kami sediakan. Rugi kut siapa tak masuk. Tapi kalau yang hebat masuk, mesti persaingan sengit. Tengok pertandingan hacking and defense, first place nye markah yang dipungut, rm24K. 2 nd place Cuma dapat dalam belas2 ribu je. 3 rd place lagi tertinggal di belakang. Tapi penat kut. Duduk menghadap laptop 12jam (tempoh pertandingan) siapa yang mahu?

Sepanjang pertandingan, saya tengok tak ada pun lelaki-lelaki yang kacak or stylo ke, bukan nak kata saya menggatal ke apa, cuma kononnya nak cuci mata, sekali tak berkenan lah pula. Mungkin dah nama pun budak computer, life’s in front of the PC je. Bukan kerja nak jumpa client. Betul tak?

Ah. Siapa tak masuk tu, rugi betul, orang yang masuk, even tak menang, dapat baju, button, beg. Haaa. Yang paling penting, yang tak boleh beli di mana-mana. Experience. Siapa nak bagi experience dekat korang protect server sendiri sebaik-baiknya? Susah babe. Tapi tak apa. Lagi dua tahun ada lagi. Pertandingan terbuka kepad pelajar dan berumur 25tahun ke bawah sahaja. Yang lain, tengok boleh lah. Tapi kalau tak mahu rugi, lain kali masuk workshop. Mesti ada belajar juga. Ye lah, daripada tak tahu apa-apa kan?

Apa-apa hal, congratulations to UNIKL kerana telah membolot RM10,000 kerana memenangi tempat pertama dan kedua acara hacking and defense (First place: RM6000, Second place: RM4000). Congrats juga untuk MMU kerana membolot RM6000 untuk Forensic challenge (First place RM4000, Third place: RM2000).

Some of the pictures that had been taken:





Tuesday, August 10, 2010

Tentang luahan yang sedikit terlewatkan

Saya tahu, saya sedikit terlambat untuk menaip entry ini. But, there’s always a phrase better late than never. So, here is an entry especially to my mum.


Ummi.

Saya tahu, entry saya tidak sebagus adik kandung saya, tetapi entry ini datang dari ikhlasnya hati saya. Hue. saya rasa ummi saya paling best. Siapa nak cakap ummi dia tak best? Semua orang tak cakap macam itu kan. Unless masa kecil-kecil dulu ada lah rasa ummi lah paling tak rock. Paling tak best. Paling boring. Segala paling lah. Bila dah besar sikit. Baru lah tahu, kenapa ummi tak kasi pulang selepas maghrib, sampai kena kurung dalam toilet. Ummi tak kasi gatal-gatal. Ummi tak kasi buat itu, buat ini. hoh. Banyak lah. Semua ada sebab. Nama pun ummi. Mesti dia tahu yang terbaik.

Dulu saya nak ikut ummi saya amek master. Tapi bila dah besar, saya rasa tak mahu sambung master dah. Saya takut tak mampu. Jadi saya hold on. Saya nak buat degree lagi satu. Ada double degree mungkin oke kan? Mungkin lah. Sekarang ummi nak buat Phd pula. Ouh ummi saya jadi Dr lah. Terer. Terer. Saya tak boleh ikut ummi bab itu. Saya tahu lah saya pun lembab sikit nak mengingat benda. Tapi cepat paham. Tapi cepat lupa. Jadi, tak perlu lah susah-susah kan diri sambung master.

Ummi saya pandai masak. Dia masak kek paling sedap. Korang jangan berlagak kata mak korang pun pandai masak. Kalau orang lain pun tahu masak kek yang sedap, mesti orang lain tak tempah kek dengan ummi saya. *berlagak* ummi saya hebat buat kek kahwin. Cantik pula tu. Tapi dia jual dekat kawan-kawan sahaja kalau kawan-kawan dia tempah.

Sekarang saya menjalankan sikit dari tugas suri rumah. Jadi saya dah tahu betapa penatnya ummi masa saya kecil-kecil dahulu. Kesian ummi. Saya dah lah bukan anak yang baik. Haih. Jadi saya nak mintak ampun maaf pada ummi. Selamat hari lahir ummi. I love you. :)

Wednesday, August 04, 2010

Saya mula mencurigai kisah mak youtube

Dua post saya sebelum ini, (merujuk kepada post ini dan ini) menggambarkan betapa excitednya mak Mohd Khairuddin ini setelah belajar cara menggunakan youtube dengan betul.

Tetapi sekarang saya mula meragui. Siapakah lelaki yang disebut-sebut oleh mak cik ini sebagai anaknya yang bernama Mohd Khairuddin ini? *curious* Kenapa dia tak bersuara membalas video mak dia mengatakan yang dia buat seperti apa yang mak dia suruh? Tanda tanya di situ.

Anyway, kalau dilihat melalui video terbaru Mak Mohd Khairuddin ini, kalau anda perasan anak mata mak cik ini, you would see like she's trying to read out some scripts in front of her. :) Sila perhatikan betul-betul. Kejap-kejap dia menjeling ke bawah. Haha. Now you see why saya meragui mak youtube punya video.

Tetapi. Ada tetapi di sini. Tetapi, walaupun pada pendapat saya dia seperti berlakon, dia telah menyampaikan mesej dengan baik sekali. "Jimat cermat. Duit tak tumbuh di atas pokok." Betul kan? Makanya dengan itu, kita boleh ikut nasihat yang berguna walaupun bila dah tengok dia cakap, a lil' bit anoyying there. -.-"

Antara Ikea's meatballs, jeruk buah Zaitun dan Secret Recipe

Sumber ihsan: Google image

Tanya pada semua orang, siapa tak kenal meatballs dekat Ikea? Semua orang kenal. Even orang yang duduk jauh di utara or selatan pun tak akan terlepas makan meatballs di Ikea kalau mereka datang ke KL. Ah. Saya mahu tahu. Apa yang sedap dengan meatballs di Ikea? I don’t really understand dengan orang ramai. Cuba bayangkan di Ikea itu tak ada meatballs. Cuba bayangkan meatballs itu dijual di Tesco. Adakah sambutannya akan menjadi semeriah Ikea? Confirm orang tak sebutnya “Craving for Tesco’s meatballs.”

Well, kalau bukan kerana Ikea, dah tentu orang tak ada sibuk-sibuk nak makan meatballs kan? Ibaratnya semua orang sibuk nak craving for secret recipe. Selama saya hidup lah kan, baru saya tahu secret recipe itu ada menjual makanan normal macam tomyam, fish ‘n chips, etc. Ingatkan jual kek sahaja. Apa lah yang sedap sangat kek secret recipe tu? Sedap lagi cheese cake umi buat. Tak muak pun kalau nak makan berbanding dengan kek secret recipe tu. Ah. Hari itu baba bawak balik kek secret recipe. Sampai hari ini, adalah dekat seminggu dua dalam peti sejuk itu. Tak ada orang makan pun. Tak sedap agak nya.

Sumber ihsan: Google image

By the way, apa kaitannya meatballs Ikea dengan buah zaitun? Haa. Hari ahad yang lepas. Sibuk nak puasa. Ganti puasa yang masih berbaki lah. Apa lagi. Gatal pula nak mengikut umi dengan baba pergi Ikea. Eh. Tak aci lah depa makan haku tak makan. Wajib lah dibungkus meatballs dan sausage. Ye. Time puasa semua orang tamak. Saya pun termasuk sekali. Konon lah tak cukup. Sausage tak nak pula lah besar lengan bayi. Itu pun nak kata tak cukup. Time diorang makan, saya sibuk letak food saya dalam container yang dibeli di Ikea semata-mata untuk bungkus makanan untuk bawak balik berbuka itu.

Masa diorang makan, perut tak lapar. Tengok je. Tak ada perasaan. Tak ada selera pun. Habis makan, jalan-jalan dalam Ikea sekejap. Habis berjalan, jalan-jalan area kedai di lorong bawah itu. Tiba-tiba ternampak kedai jual kurma, apricot, kuih-kuih arab, etc. Saya dengan umi pun masuk lah kedai itu. Usha punya usha, saya terpandang 1 botol kaca yang penuh dengan buah zaitun. Time tu boleh pula tertelan air liur. Berdosa betul. Nampak sangat jeruk buah zaitun berjaya mengalahkan Ikea’s meatballs, dan secret recipe. Haha.


Sumber ihsan: Google image

By the way guys, selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak. Jangan tinggal-tinggal puasa. :)

Tuesday, August 03, 2010

Baskin oh Baskin

Baru saya tahu sekarang. Susah nya nak cari duit. Ah. Kerja nya tahu menghabiskan duit sahaja. Tiba-tiba kena cari duit ya Allah renyah nya.

31 julai saya pergi kerja di Baskin Robin Jusco Bukit Raja, Klang. Nak pula time itu adalah hari promotion hujung bulan, untuk certain type of ice-cream dapat 31% off. Murah lah. Beli ais-krim setakat rm25, dapat murah nya rm18 memang tak berbaloi. Nampak off nya cikit sahaja. Kalau beli yang rm88 confirm puas hati, off dapat rm66 je. Syok ouh!

Tapi itu you guys sahaja lah yang syok. Kami tukang cedok ais-krim ini ingat syok ke? Hampeh ada lah. Time tu lah semua orang sibuk nak Jamoca Almond Fudge. Tak berebut-rebut pula lar kami ini nak cedok ais-krim itu kan. Lepas itu, lambat sikit, customer marah-marah. Haip! Tak patut taw. Tengok sikit lah. Ais-krim itu keras kut. Nak cedok bukan senang. Mintak half gallon siapa suruh? Kan dah lambat.

Anyway, kepada semua remaja-remaja, manusia-manusia yang tak tahu nak hargai duit, memboros sana sini. Ah. Ingatlah, kami di Baskin Robin nak cari RM3.50 pun kena kerja pulun selama sejam. Gila.



Selamat Hari Jadian

Dah jam 12 malam. Konon nak jadi orang yang terakhir. Oke lah. Dah betul-betul terakhir lah nak wish birthday adik. Haha.

Adik. Hari ini (semalam, 2 ogos) birthday adik. Sehari sebelumnya sibuk tulis wishlist apa mahu untuk birthday. Tapi akak tak beli apa-apa pun. Haa. Nanti baru beli. Gaji baskin belum masuk. Tunggu masuk gaji akak beli lah baju sepasang. Haha. Baju je. Tak apa. Buat raya pun oke apa. Fine kalau tak mahu baju. Akak belikan sweater baru lah nanti. Kalau mampu. Haha.


Adik. Sekarang dah 12 tahun. Jangan gatal-gatal nak cari girlfriend pula. UPSR dahulu. Jangan ikut abang boy pula nak ada girlfriend. Muda lagi. Banyak lagi benda perlu buat. Angka giliran bila nak bagi? Jangan sampai akak pergi sekolah tanya angka giliran nanti. Haih. Risau betul. Orang nak UPSR angka giliran dah hafal, adik seorang je tak ingat sampai sekarang. Risau. Risau.

Adik. Bila adik nak tidur sendiri? Bilik tv dah jadi bilik adik. Pergi lah tidur bilik sendiri. Sibuk betul lah nak tidur bilik akak. Akak meragui betul dengan suara adik bila menjerit. Kalau ditanya, bersungguh-sungguh cakap belum baligh lagi. Haih. Kalau dah baligh jangan tidur dengan akak. Akak orang pertama tendang adik keluar bilik. Haha. Pergi lah tidur dengan abang boy tu. Kan sama-sama lelaki.


Adik. Malas nak cerita panjang. Nanti keluar cerita-cerita tak patut, umi bising suruh delete. Kantoi dah semua cerita pasal adik. Haha. By the way, sila jaga pemakanan. Anda semakin gemuk. Mana boleh berat adik dah 41kg sedangkan akak masih 39kg? Huh! I Lap U so strong lah. :)