Friday, November 05, 2010

About the weed, the sex shop, the windmill, the cheese and Holland

Nah. Siapa kata Amsterdam best? Nak masuk kedai cari souvenir yang senonoh pun susah tahu? That's why saya tak beli souvenir. Tak payah suruh pergi lagi, kalau you guys pesan suruh beli apa-apa pun, still saya tak mahu beli.

So, sepanjang sehari duduk di sana, cuaca tidak lah menarik mana pun. Hujan sahaja dari pagi hingga ke petang. Ye lah, dah nak winter kut. Suhu pun 9degree je. Tapi untuk orang seperti saya, tetap rasa sejuk menggigil-gigil. Sepanjang seharian, memang siap-siap mengenakan 2helai Tshirt, dan sehelai sweater.

As you all scroll down to the bottom af my pictures, semakin lama semakin lain baju-baju saya. Pergi sehari, gambar macam 3 hari. Semakin dah tengah hari, semakin bertambah lapisan sweater. Siap beli sweater baru sebab kesejukan. Haha.

Selamat datang ke Amsterdam.
Waktu tempatan ialah jam 6pagi.
Anda boleh balik ke hotel dahulu untuk membersihkan diri.

Ah. Sudah terang sedikit.
Sekarang boleh berjalan-jalan.
Rumput masih hijau.
Dari bilik, jangan lupa pakai 2 helai T-shirt dengan sweater.

Mari kita berjalan-jalan ke Amsterdam Airport Schiphol.
Di sini terdapat semua kemudahan awam.
Train, bas, taxi, airplane.
Tiket boleh di beli di kaunter-kauter yang telah ditetapkan.

Adalah lebih mudah untuk ke Amsterdam Central menggunakan train.
Ini adalah untuk mengelakkan kesesakan lalulintas ye.
Train nya selesa.
Tidak bising dan dua tingkat.
There's plenty of seats for everyone. :)

Ah. Singgah di kedai-kedai Arab yang berdekatan untuk makan kebab yang besar.
Gerenti kenyang sampai petang.
Makin sejuk, mula tambah sehelai lagi sweater.

Jangan lupa untuk naik cruise.
Boleh cukupkan syarat "one-day-one-Amsterdam"
Haha.

Bila naik cruise, boleh melihat rumah-rumah boat orang-orang Amsterdam.

Berjalan-jalan cari souvenier jangan lupa tangkap-tangkap gambar.
Bangunan cantik-cantik, tak akan jumpa di Malaysia yang sama dengannya.
Kalau dekat Bukit Tinggi, Pahang itu pun belum tentu boleh challenge bangunan di sini.
Lepas ini, masuk kedai baju, beli lagi satu sweater. Sejuk der!

Makanan favourite orang sana.
Fries. Bersepah-sepah jual.
Boleh beli kalau nak.
Jangan jadi macam baba tu.
Beli regular lepas itu tak habis.
Tamak. Tamak.

Jangan lupa beli cheese.
Sana memang famous dengan cheese.
Macam-macam flavour ada.
Tapi cheddar, mozarella tu semua tak jumpa pula.
Mungkin jenis-jenis itu tak dijual di sana.
Lagipun, apa barang, Malaysia pun banyak la cheddar, mozarella.

Aksi ini amatlah dilarang untuk ditiru.
Kena tangkap dengan jurujual, confirm kena halau.

Ah. Siapa tahu, Tuhan itu Maha Agung kan?
Cantiknya langit, atas kapal terbang pun boleh nampak 3 warna.
Ingatkan dekat darat sahaja ada 3 warna macam ini.


5 comments:

  1. I think now you know why i want to go to Amsterdam. Kah kah kah.
    Plenty of weeds~!

    ReplyDelete
  2. wahhhh....amsterdam kot??teringin la nak kesana....kena siapkan duit brape ye kalau nk berjalan2 disana termasuk tambang pegi n balik??

    ReplyDelete
  3. sir-b; teruk ea. pandai nie nk pergi sana semata demi weed.

    vetalocoz; ah. i dunno. my ticket is free. kalo ikutkan for the economy class the ticket lebih kurang rm2000 utk 1 perjalanan. kalau in return dalam rm4000.belum cmpur hotel, jalan-jalan lagi. bolehlah mula menabung sekarang. :)

    ReplyDelete