Saturday, December 11, 2010

Result UiTM

Hye everyone. So, result UiTM dah keluar. In case you guys didn't know about it. Sekarang sistem baru dia hantar dekat email result examination. Ouh! In case you guys were guessing, apa yang saya dapat untuk sem lepas, saya ada failed 2 subjects. I mean, 1 failed, 1 lagi tidak lengkap (which is it didn't count in the pointer).

Ah. Bersyukur ke hadrat Ilahi sebenarnya kerana memberi peluang merepeat paper CCNA. Sebab overall budak-budak lain yang lulus cuma dapat C or C+. Jadi, pointer diorang tak lah hebat mana juga kan. And those yang failed with me semua nak buat supplementary paper which is kalau mereka jawab betul semua pun, still UiTM akan letak C. Gred yang untuk cukup-cukup makan tu lah.

Sebelum ni, serabut juga memikirkan effect pointer apa segala kalau failed, sekarang dah tahu, UiTM buat sistem tampal. Which means, pointer yang failed itu tak dikira. So, in case you pernah failed sekali, and your CGPA pointer cukup-cukup je 3.0, then you repeat dapat pula A- untuk repeat paper tu, who knows you pointer masa grad jadi 3.25 ke? (ceh. main petik je ni sebenarnya).

Ah, saya tak peduli dah pasal semua ini. Even orang yang result bagus-bagus pun tak dapat-dapat kerja lagi. Memilih. Biasa lah tu. Orang muda. Result tak seberapa, sibuk nak pilih kerja itu ini. Pengalaman itu penting sebenarnya kan. Huhu. Anyway, saya dah pointless tak tahu nak ending entri ni macam mana. So, dah lah. Bye!

195 comments:

  1. betol ke de sistem tampal?cmne plak ngn for those yg repeat paper tu 2 kali?die mek kire yg kali ke 2 tu la ea tok tmpl?

    ReplyDelete
  2. dia ambil result yg second tu la. yg lulus tu. dlm slip final dia tunjuk kita extend, tapi setiap kali fail tu, dia buat kita tak ambil la paper tu utk sem tu. cmne nk cakap ea. senang cite, bila repeat, skor habis2. haha.

    ReplyDelete
  3. die tmpl tyme part 6 erk?oke..tekiu ea..=)

    ReplyDelete
  4. dia tmpal time da grad. official transkrip nnt bru tampal

    ReplyDelete
  5. oh i c..tenkiu so much=)

    ReplyDelete
  6. hai!!sy pn student uitm jugak..

    nak tanye..sy ni dh final sem,so dlm transkrip yg mule2 die bgtau result tu,mmg x tmpal lg la eh?kena tggu grad baru result tmpal eh?

    alaaa..camane nk mintak keje,ade failed..:(

    ReplyDelete
  7. anon; nanti lps grad baru dia tukar.

    ReplyDelete
  8. sori.. sy cukup berminat dgn isu ni sbb sy jga plaja uitm & berada dlm situasi t'sebut.. contohnya,kalo kte ade fail utk bbrapa sem (subjek berlainan),cmne last cgpa dikira? mksudnya adakah result baru yg lulus tu akn ditampal pd sem yg kte fail tu @ ia dimasukkan dlm sem sterusnya? sy bnyk persoalan tntang hal ni.. blh add sy kat YM utk sy dpt tahu lbh detail? YM sy .....maiee
    tq

    ReplyDelete
  9. humm.. sy pn berminat juga dgn isu anonymous bangkit kn 2.. tp x phm la cmne uitm nk kire balik cgpa 2 klo kite fail subject brlainan setiap sem?..huhu blh add sy kt ym.. sy ad byk persoalan tentang ini dgn lebih trperinci?..YM sy...mizi
    blur_guy1990@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. masa kita grad,subjek yg kita fail tu dia x letak gred.tp dia letak gred bile kali ke-2 kite amek paper tu.nnt sy add ym.

    ReplyDelete
  11. hmm bole x kalo kite dapat c pastu kte mnx failkan paper tu dekat kp?pnh dgr x bnde cmni jdik kt uitm?kalo bole saya igt nk failkan jer paper yang saya dapt C jer.and saya xkesah pon kalo exentend sem pasl nk perbaiki poiter saya.

    ReplyDelete
  12. salam
    saya ni one of uitm student yg dalam dilema..hehe..saya nk tyer bole x kalo subject yg kte dapat c tp kte nk mnx failkan jer paper tu.ader x system cmtu kt uitm?

    ReplyDelete
  13. tak ade kowt. x pnh dgr lg cmtu. try tnya kp minta pendapat.

    ReplyDelete
  14. macamana cara nak kire ek? maksudnyer cth: sem 1 dpat 3A 1D. second sem yg fail tu dapat A. NI CONTOH jer,. hehe so, nanti masa kite grad. pointer 1st semester tu yg ada fail tu, dia tukar dengan A sekali or just delete D tu. Then A tu masuk kat poiter semester 2? mcamne ek? -Rina-

    ReplyDelete
  15. delete D tu. dia akn tulis kite amek subject tu. tapi tak tulis grade dia. dia akan calculate yg mne lulus je.

    ReplyDelete
  16. hye..since awak ni senior kat uitm..sy nak tnya..april baru ni ade final exam untuk student diploma..tapi ade satu paper..
    saya tak dapat hadir..dah bagi MC kat pihak HEA..dye kate nti mase result keluar..kat subjek yg saye x hadir tu akan berstatus xx..dan tak akan effect cgpa sbb dye bukan fail..n saya kene amik semula subjek tu for the next smster..lbih kurang mcm repeat lah kud..then sy ade bace syarat utk dapatkan ANC ..antara syaratnye..tidak mengulang mana2 kursus..so sy confuse..just nk taw yg status xx tu akan effect x untuk sy dpt ANc..sory trrpnjang pulak..harap sy dpt jwpan tuk ni..mekasih :)

    ReplyDelete
  17. hye..since awak ni senior kat uitm..sy nak tnya..april baru ni ade final exam untuk student diploma..tapi ade satu paper..
    saya tak dapat hadir..dah bagi MC kat pihak HEA..dye kate nti mase result keluar..kat subjek yg saye x hadir tu akan berstatus xx..dan tak akan effect cgpa sbb dye bukan fail..n saya kene amik semula subjek tu for the next smster..lbih kurang mcm repeat lah kud..then sy ade bace syarat utk dapatkan ANC ..antara syaratnye..tidak mengulang mana2 kursus..so sy confuse..just nk taw yg status xx tu akan effect x untuk sy dpt ANc..sory trrpnjang pulak..harap sy dpt jwpan tuk ni..mekasih :)

    ReplyDelete
  18. Adam; about ANC tu, sy x sure plak. Tapi sy pernah MC mse exam, and dia letak xx time kt result. it doesn't count in ur cgpa. dia cuma anggap macam awk x pnh amek course tu utk sem tu. itu yg saya paham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.....
      camna procedure mc..just sbg pngetahuan, tkut final nnt tetiba sakit..at least ad pngetahuan

      Delete
    2. salam..cmna procedure mc utk final exam?

      Delete
    3. Hari tu sy MC sbb sy eksiden. So, masa hari exam tu mmg sy x dtg, jd kawan sy bagi MC pada lecturer sy sehari sblm exam.

      Delete
    4. Subjek yg awak xx tu awak ambik supp paper ke?? Ke atau awak repeat??

      Delete
  19. selalunya suplementry exem nie die bg kite lulus x???

    ReplyDelete
  20. Sup exam kalau macam mana lulus gred awak dapat, dia akan bagi gred paling rendah.
    Contoh: Awak score dapat A-, tapi bile dia gredkan, dia akan bg C

    ReplyDelete
  21. Kalau status exam xx boley amik supplementary exam...gred dye mcm biasa boley dpt A,b,c mcm final exam la...klu repeat je yg dpt c nnty klu anik supp paper..

    ReplyDelete
  22. Ouh.thanks mr/ms anon. I didn't know about xx exam. I just knew about repeat paper. :)

    ReplyDelete
  23. Salam. Sy nk tye. Mcm nie, sy akan berpraktikal pd bulan9 nie, tp ada satu paper yg sy plan sy nk ambem supp paper. Sy just nk tau supp paper nie akan diadakan x lama dr tarikh slps result exam diumumkan atau die amek masa 2 atau 3 bulan br buat supp paper?

    ReplyDelete
  24. Salam wawa, i think itu kena tanya HEA fakulti. Sbb selalu nya, diorang akan mesej kalau awk dah sem akhir sama ada nak ambil supp paper ke x.

    ReplyDelete
  25. boleh x nk repeat paper yg dh lulus??lulus pn just c je..

    ReplyDelete
  26. salam..boleh x repeat paper yg dh lulus?

    ReplyDelete
  27. salam senior...nk tnya..boleh ke ulang balik paper yg dh lulus d sebabkan gred ckup mkn je...

    ReplyDelete
  28. Anon&xieyra: try tanya PA awak. Sbb dah lulus jarang dgr ada orang repeat.rasa nya tak boleh. Kalo UM or UTM or UMP ke,pernah la dgr bole repeat.

    ReplyDelete
  29. sy pun ada repeat gak paper..hehe...3 paper tak amik lagi.peace.

    ReplyDelete
  30. Salam..sy nak tanya..time supp paper tu nk kena bawak apa??sbb slip exam mcm xda je pun...n resit byaran yg kita bayar tu ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak pernah ambil supp paper. Seeloknya tanya kepada HEA

      Delete
  31. Apa yang berlaku kini kalau fail 1 paper Sem 3 dan repeat Sem 4 dan lulus, CGPA Sem 4 akan ambil kira semua result Sem 3. Tiada pengecualian untuk subjek yang gagal di Sem 3. Persoalan. Dalam sistem tampal, adakah bila dah grad official transkrip nanti akan tunjuk yang paper repeat subjek yang lulus Sem 4 dimasuk dalam result Sem 3 dan result sem 3 yang gagal bersama kredit hours ditolak bagi memberi lauan tampalan result yang lulus. Adakah CGPA yang kita terima untuk Sem 3 akan berlaku perubahan juga dan begitu juga seterusnya subjek yang terpaksa dibawa kehadapan akibat repeat. Seolah2 transkrip akhir menunjukan tidak pernah repeat. Mohon penjelasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. konsep dia mcm nie:
      Sem 3 ambil exam, fail.
      Sem 4 repeat paper lulus.
      Sepanjang belajar, semua akan dikira, tapi bila konvo, Sem 3 dia still akan letak awak ambil exam tu. Cuma kalau awak kira CGPA awak, dia x kira yg fail tu.
      Macam mana nak explain eh. Seeloknya, awk buat yg terbaik paper repeat. Itu je la

      Delete
  32. pointer tu x mmbantu sgt dlm carik keja.majikan tengok keyakinan dan keterampilan individu sebenarnya. pointer banyak saja tapi tak berketramplian juga x akan jadi.Ini realitinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat saya bekerja dengan company ini lah kan, sekali dengan mencari dan membantu student dalam mencari pekerjaan, pointer itu memainkan peranan penting juga. Kalau awak cakap, pointer tak penting, awak silap. Sebab student dengan pointer 2.75 pun saya susah nak place kan dalam industry.

      Delete
  33. nak tye...klu gagal THESIS dgn 6 jam kredit hour? camne pulak?

    ReplyDelete
  34. nak tye..klu gagal THESIS dgn 6 jam kredit hour? cmnerpulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same je. Tp slalu nye, 1st time dia x letak gagal. Dia cuma letak TL. Tidak lengkap. N da konvo nnt bru dikira.

      Delete
    2. yeker..sy just submit tesis bab 1,2,3...tapi bab 4 n 5 tak submit pun...nmpk gaye nyer pointer msti jatuh byak kan? 6 kredit hour...hum..naseb bdan...- -'

      Delete
    3. jatuh lah jugak. eh. result dah keluar kan?

      Delete
  35. assalam kak..selamat pagi..sy nak tanya..kalau dpt status yy(tak hadir exam tnpa sebab)..kena repeat paper tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xx (tak hadir bersebab) pun kena repeat. kalau yy (tanpa sebab lagi la kena repeat.

      Delete
  36. salam, tumpang tanya. saya ada fail 1 paper sem lepas. kawan saya bgtahu saya ada 2 option ; sama ada repeat or resit. Repeat maksudnya kena attend class the whole sem mcm biasa and amik balik paper tu time final exam nanti and resit just amik final paper. betul ke mcm tu? kalau saya nk resit je boleh x? and apa procedure dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak resit setakat nak cukup syarat ambil paper, boleh pergi tanya pada HEA, tapi nasihat saya, ambil repeat paper. Selamat sikit, pointer pn boleh jaga

      Delete
  37. assalamualaikum,
    kalau mintak kat pejabat akdemik untuk surat pengesahan awal boleh ke tak ek..maksud saya ada repeat paper tapi sbb lum grad cgpa lum recalculate

    ReplyDelete
  38. Asalamualaikum..
    kak saya ada sedikit kemusykilan.
    1.saya fail subjek part 2.dan time saya repeat di part 3.saya fail lagi skali(atas beberapa faktor).
    2.Jadi kalau saya amik subjek tu di part 4 lagi dan saya dapat B contohnya,.itu akan affect pointer time part 2 ka,?n trus affect cgpa part 4,?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tengah belajar mmg lah effect. Nanti bila dah grad dia recalculate.

      Delete
  39. Salam..nk tye bila mse kte akan taw yg kte ade fail subjek dlm exam sem tu ea?sblm result keluar atau slps ea?:-)

    ReplyDelete
  40. Salam. Saya ada satu fail satu yy satu zz. Adakah saya masih boleh sambung atau dibuang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dh lupa lah yy tu ape, zz tu ape. Seingat sy, ade 3 sebab je kne buang.
      1. Pointer bwh 1.5
      2. Fail paper yg sme 3x
      3. Extend lebih dr sethn.

      Delete
  41. nak tanya kalau fail masa sem 1 so kena repeat ke balik ke

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum. Saya masih ada kekeliruan. Kalau CGPA nak kira mesti dibahagikan dgn total kredit massa kita yang diambil. Jadi, walaupun result dah tampal, kredit masa kita tu kira diambil macam kita 'first timer' ke dia kira jgk masa yg kita repeat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Utk tidak menyerabutkn awak, sy nasihatkan awk score exam yg kemudian2. Different dia xbyk pn kalau dia tampal.

      Delete
  43. Assalamualaikum w.b.t
    Saya ada kekeliruan sikit. Jadi macam mana dengan total kredit masa kita? Adakah tidak dikira semasa repeat atau masih dikira kredit masa yang kita repeat tu?

    ReplyDelete
  44. salam, kak sy nak tanya. mcm saya dah last sem, tapi sy sangkut paper jugak. paper tu dah 2 kali sy amik. kalau amik subpaper kira dah kali ke-3. kalau sy fail jugak, sy dismiss ke mcm mana. kalau dismiss boleh buat rayuan untuk masuk balik ambik fulltime x. dia kira mcm mana. pakai carrymark lme ke mcm mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kes awak ni, kalau fail supp paper, kalau dismiss, awk boleh buat rayuan utk smbung, dgn alasan tinggal satu subjek utk grad. InsyaAllah dia akn smbung awk punya pengajian, tp bkn dipanggil fulltime. Dia cuma akan ckp, sepenuh masa lanjutan. And kne bayar yuran macam program PJJ

      Delete
  45. salam kak, sy nk tnya, sy dah last sem tapi sangkut 1 paper. paper tu dah 2 kali sy amik. kalau amik subpaper ni dah masuk kali ke-3. kalau sy xlulus jugak subpaper ni sy auto dismiss la kan kak. boleh x sy buat rayuan untuk masuk balik belajar kalau mcm tu. lg 1, pakai carry mark lme ke mcm mana. tq.

    ReplyDelete
  46. Salam kak...ape mksd akkak different die x bnyk klo die tmpal? bkn ker die aggp mcm kte bru firs time amk? sebab die x kire mase kite failed tu kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. If D kepada A, mmg banyak different dia, tp kalau D kepada C, tak banyak sangat la. Lepas tu, kena jaga gred subject lain plak.

      Delete
  47. Hye. Apa maksud kalau 7a dekat process status dlm student portal. Benda nie keluar sebelum result announce. Thanks ya.

    ReplyDelete
  48. Salam, saya student uitm. n dh extend 1 sem kt uitm. sem extend tu saya ambik paper sem 1,2,3,4 sbb paper sem 5&6 dh clear. tp saya risau klu2 ada fail lagi.

    nak tanya supp paper ni ada utk semua paper ke atau paper2 tertentu je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya uitm akan contact kita thru sms utk paper2 yg boleh ambil supp. selalu nya kalau kita ade 1 paper yg fail sahaja.

      Delete
  49. Assalamualaikum. Kakak ada email tak? Since tak ada ym boleh tak saya email. Nak tanya regarding about this. Hope tak menyusahkan

    ReplyDelete
  50. nak tnye, kalau sy lulus supplementary exam ni, dekat slip grad sy tu akan tulis 'extend' ke? so akan diconsider sbagai extend ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak tulis extend. Current sem mungkin.

      Delete
  51. assalamualaikum kak,, apa email akak ye? sbb sy dh try cri wardatizaim@g.c tp tak jumpa.. mcm mana ek?

    ReplyDelete
  52. Salaam...

    Nak tanya sikit... Kalau kena fail pre cal masa part 1, then kena repeat masa part 2, boleh ambik Cal 1 masa part 2 or part 3?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin tidak, tp boleh mintak nasihat program coordinator utk ambil dua2 paper serentak. Lps tu program coordinator akn meeting dengan dekan dan akan tengok result subjek2 lain, utk determine awk boleh carry ke x

      Delete
  53. Salam akak. Status xx tu, nak repeat waktu bila? Masa next sem? Berat la nak exam banyak subjek sem depan tu? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, drop yang mana xboleh carry. Planned ahead

      Delete
  54. Salam kak. Kalau kita mc status xx .. Nnti kita kena repeat kan. So soalan sy.. Nnti carry mark lama tu die bawak me depan ke. Or nnti guna carry mark sem baru tu

    ReplyDelete
  55. Salam kak. Kalau kita mc status xx .. Nnti kita kena repeat kan. So soalan sy.. Nnti carry mark lama tu die bawak me depan ke. Or nnti guna carry mark sem baru tu

    ReplyDelete
  56. Salam akak. Alhamdulillah jumpa jgk topik ni di blog akak, Is it sekarang ni, sistem tampal still lagi dijalankan di uitm? Risau sgt ni :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak sure. Tak mungkin tak ada. Most uni ade

      Delete
  57. Assalam sis, boleh saya dapatkan email sis? Sebab ada beberapa perkara mengenai cara pengiraan ni yang saya tak faham. Terima kasih.

    ReplyDelete
  58. Assalam.. Total sem 6. Recalculate pointer. uitm tulis subjek fail tu tanpa gred kan,recalculate pointer sem tsebut tnpa kira y fail tu kan?then recalculate gred subjek fail y dah lulus :
    1) dalam pointer sem y kita repeat
    2) dlm ponter sem extend/sem 7 pulak. Msudnya uitm kumpul n letak smua gred subjek repeat dlm pointer baru/pointer extend
    1) atau 2)??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya tak paham soalan awak berbelit

      Delete
  59. Salam, kalau TL untuk thesis final sem, still boleh convo on time ke? Gred markah kat cgpa pulak mcm mana eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TL dia bg waktu represent. Kalau x buat, repeat 1 sem. Dan x dikira. Kira extend la

      Delete
    2. Kalau TL dea takde effect pointer ke pada sem y kita amik thesis tu ??

      Delete
  60. saya tertinggal 1 subjek je lagi sebab tak ada kelas subjek tu untuk sem ni.subjek tu saya failed waktu sem 3 dan sekarang saya dah last semester.persoalannya boleh ke saya ambil supp paper untuk subjek yg failed bukan pada semester akhir?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh. Sebab supp paper utk paper semester akhir yg fail shj. Bkn yg semester 3 punya

      Delete
  61. dia tampal ni dekat transkrip masa konvo atau lepas keluar result final exam sem, kita minta transkrip dia dah siap tampal??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama dia tampal, tp dia masih display kita ambil exam tu

      Delete
  62. Salam. Maaf sy nk bertanya tentang MC. MC yg diterima oleh UiTM hanya dari klinik/hospital kerajaan sahaja ke? Unit Kesihatan bagaimana pula?

    Soalan kedua. Jika tidak datang tanpa sebab akan dikenakan tindakan ape2 ke? Or just kena repeat mcm biasa sem akan dtg?

    Terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Repeat mcm biasa, tp effect pointer
      Klinik kerajaan shj

      Delete
  63. Akak. Mcm mne kalau kne extend 1 sem. Adakah dpt nk konvo sekali ngn kawan2 yg lain? Contohnya. Sy diploma kemasukan bulan jun. Ada 5 sem je. Kalau tk habis hujung thun ni. Tpi kalau extend habis thun dpn la. Konvo selalu dlm bulan 5 atau 6. Boleh ke sy grad sekali ngn yg lain ?

    ReplyDelete
  64. Salam, kalau kita repeat paper nanti last result ada keluar dua2 ke result fail dengan result repeat?

    ReplyDelete
  65. Alum sis..Sy sem akhir tp ads satu Pa per dah kali ke 4 selepas rayuan...to masih gagal..kira Sy tak Akan konvo lh..Sy dah jadi ilang semangat n tak tau nk Wat spa LG us aha Sy slama nie hands sia2..

    ReplyDelete
  66. Salam akak nk tanya saya dh amek paper economic 3x and repeat jugak masa last sem. Boleh x nak buat supp exam or mmg kena dismiss and tak boleh grad ke ?

    ReplyDelete
  67. Berapa banyak sem yg kita boleh amik kalau kita extend ?.. Contohnya Diploma Mechanical Engineering ada 6 sem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam buku guide masa orientasi dia ada bgtaw. Sepatutnye 6 sem, dia bg smpai 10 sem. Kalau xsilap.

      Delete
  68. Salam kak, saya adalah pljr sem akhir malangnya result yg saya bru dapat tadi hancur. Subjek lain semua okay tapi fyp (4 credit hours) saya D+ disebabkan saya tidak menghantar cd. Supervisor saya ckp sblom result kluar dy nak bagi status TL tapi skrg sy dpt D+. Ade beza ke? Another thing is,untuk total result, slip result tertulis 'pass' dgn note 'pass'. Saya konfius dgn status saya da grad ke kena extend. Mmg fyp tade supp paper ye..i'm so dead.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fyp xde supp paper. Kalau dh grad dia tulis tamat pengajian. Mcm tu la

      Delete
  69. Kini saya dapat keputusan sem 2. Dekat slip exam saya dia tulis GA satu subjek tapi kat dekat examination result dia tulis LU (PASS) dan kat Note : PASS.... jadi maknanya saya kena repeat ke ? saya tak faham sgt. Atau kalau repeat dia ada bagitahu simbol R ke? Tolong fahamkan saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau repeat, masa nk register exam tu dia akan ada option subject tu. Kalau xde, lulus lah tu

      Delete
  70. hye akak. sy ada bnyk kena repeat paper. dan sy x brpa faham laa tntang sistem tampal ni. akak ada wechat tak? boleh add id saya. pleaseee πŸ˜”πŸ˜” id : nimilabudi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy xde wechat. Boleh email pd sy: wardatizaim@gmail.com

      Delete
  71. hello wardati ada benda sya nak Tanya boleh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh email pd sy: wardatizaim@gmail.com

      Delete
  72. hi assalamualaikum. ini contoh, saya ada dua sem. sem kedua (final sem) saya ada failed 2 papers and i took supp exam. but supp exam tu masih gagal satu. jadi saya extend sem 3 hanya utk that subjek or the whole subjects in sem 2?

    ReplyDelete
  73. Salam kak. Nak tanya biasa supp paper ni dia berapa lama lepas result exam keluar?

    ReplyDelete
  74. Assalam.. kak, saya nak tanya pasal supp exam tu kan, carry mark macamana ye? Dia ambil carry mark yg lepas atau total 100% depends kat supp paper tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Uitm still gune sistem tampal ke?

      Delete
  75. Assalam kak . Saya nak tanye macam mane kalau sem1,2 gpa lepas tapi bile sem 3 pointer bawah 1.8 . Adalah itu dikira sebagai dismiss ?

    ReplyDelete
  76. salam kak...nak tanya..kalau kita repeat paper, dia effect convo kita ke?

    ReplyDelete
  77. Akak saya dapat 2.5 sem1...diploma...adakah sya boleh kna 3.00 ke ats utk semua untuk baiki sem1 sya tu

    ReplyDelete
  78. nak tanya... carry mark sem lepas dy akan bawak untuk supp paper lew tak...? kew depend 100 kt paper ke

    ReplyDelete
  79. Salam sya nak tnya klau sem1 dia ada fail c- kena repeat paper kan? Then dia ada effect x subj sem2 kite cthnya subj csc128 ..mohon penjelasan

    ReplyDelete
  80. Salam kak, saya punya pointer atas 3 dan kebanyakannya subj saya dpt A dgn B tapi ada satu D pre calculus, apa pilihan saya masa sem 2 nanti? Boleh ke tak nak repeat tapi just amek exam sbb nak belajar calculus 1 sekali dgn kawan² nanti?

    ReplyDelete
  81. Salam nak tanya kalau dalam last sem kita taknak ambik sibject repeat boleh tak tapi terus ambik supp paper?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ambil dulu, kalau fail lg bru boleh ambil supp lps result sem akhir tu keluar

      Delete
  82. Byk yg tanya soalan berulang.. penat blogger nak mjwp persoalan sama je.. ape slhnya baca komen2 terdahulu..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jawab pn lambat, sbb xde notification

      Delete
  83. Penulis baik hati jwp soalan berulang berkali kali.. klu baca komen2 ni dah terjwp persoalan sy..huhuu tqsm

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam nak tnya.. kalau amik resit paper tu sln dia mcm mna yea?? sama dgn sln exam biasa or berlainan??

      Delete
    2. Salam, kalau ambil supp paper sy x sure lah soalan dia mcm mne. Tp setiap paper dia ada byk set soalan. Soalan final takkan sama dgn supp paper /resit paper

      Delete
  84. Apa maksud -1 dalam student status ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kurang pasti. Tapi mungkin ada dalam buku guide yg awak dapat masa minggu orientasi dulu

      Delete
  85. Salam. Saya ingin bertanya. Sem akan datang saya adalah praktikal. Tapi sem ni saya ada failed 1 paper. Boleh ke saya ambil supp paper?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supp paper utk pelajar semester akhir. Biasa nya dia akan hantar sms atau email untuk offer supp paper tu

      Delete
  86. salam, sye nk minta pandangan dan cadangan sis, klu sem 1 pointer bwh 2, ape patut kte buat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usaha lebih lg di sem akan dtg utk baiki pointer

      Delete
  87. Salam. Kak, saya pelajar PLK dan sepatutnya dah boleh grad pada bulann5 ni tapi final exam baru2 ni saya kantoi 1 subject. saya dah register dah supp exam tapi dekat student portal takde tulis apa-apa maklumat pun tentang yuran yang nak kena bayar. Dia hanya kata saya perlu bayar yuran tapi amount nya tak disebut.

    Dan saya baca komen2 kat atas, akak kata nanti UiTM akan hantar sms pada graduating students yang layan ambil supp.exam. Say sampai sekarang masih tak dapat sms berkenaan. Saya risau takut tercicir dari ambil supp.exam.

    mohon pencerahan dari akak. Terima kasih ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Sepatut nye kena merujuk kepada program coordinator. Dia boleh edit register exam dsbg.

      Delete
  88. Assalamualaikum.
    Saya ada fail satu paper masa sem 1. Paper yg fail tu ialah Contract 1..utk sem 2, ada Contract II. Tp bila sy nak daftar Contract II,tak boleh. katanya sy kena selesaikan Contract I dulu.
    maksudnyaa Contract II tu sy kena bawa ke Sem 3 ke?
    terima kasih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Ya. Kalau paper berkait mmg kena selesaikan yg pertama dulu baru boleh ambil yg kedua, ketiga dan seterusnye.

      Delete
  89. Salam kak , saya nak tanya sem ni saya part 3 ..saya ada repeat dua paper..kalau saya gagal kedua2 subjek ni dengan credit hour 12 sahaja saya masih layakah di uitm atau dibuang..harap membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Kne tgk minimum brp kredit hour untuk ambil dalam sesuatu sem

      Delete
  90. Salam ... saya nak tanya ... kalau extend ... yuran pengajian sewaktu extend tu macam mana ye ... sebab saya dengar bila extend ... ada cas dikenakan bagi setiap jam kredit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Max boleh extend untuk pengajian 3 tahun adalah 2 sem kalau x silap saya. (Boleh rujuk semula dalam buku guide yg dapat masa minggu orientasi). Kalau 4 tahun adalah 3 sem. Jika awk masih x boleh nk habiskan pengajian dlm masa extend tu, selepas itu UiTM akan buat status awak bukan pelajar / dgn erti kata lain kne buang. Di sini awk perlu ke HEA fakulti untuk buat rayuan, isi borang dsbgnya, nnt dia akn email kpd awk yg awk di terima masuk utk sambung pengajian blk. Sem yg tmbhn slps dibuang dia panggil program lanjut tempoh dan perlu byr yuran mengikut jam kredit.

      Delete
  91. Salam...betul ke saya dengar yang bila extend ada yuran tambahan dikenakan untuk setiap jam kredit

    ReplyDelete
  92. Asslm.. sy nk bertnye..sy budak extand.. ade repeat.. bile kite grad nnti adkah cgpa dploma kite akn recalculate blik ?

    ReplyDelete
  93. Asslm.. sy nk bertnye..sy budak extand.. ade repeat.. bile kite grad nnti adkah cgpa dploma kite akn recalculate blik ?

    ReplyDelete
  94. saya nak Tanya. Cth sya dapat D utk 1 sbjek dan dpt B(cth je) utk subjek yg gagal tu. Kalau dh konvo,dlm transkrip tu dia akan gantikan D tu dgn B tak? or mcm mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tulis awk ambil paper tu dan gred. Tp dia x kira D tu. Dia kira B sahaja.

      Delete
  95. Sis kalo bg student part 9 ke atas ada konvo tak ?

    ReplyDelete
  96. Assalam kak, sy student degree n baru habis praktikal..tapi sy xhantar thesis...nanti gred utk thesis sy mcm mne ye? N perlu ke sy repeat balik praktikal sedangkan sy hbiskn praktikal tersebut n cuma xsiapkan thesis?

    ReplyDelete
  97. Assalam kak, sy student degree n baru hbis praktikal..sy xsempat siapkan n xhantar thesis sy..ape status gred utk subjek thesis tersebut? N adakah sy perlu repeat balik praktikal sy?

    ReplyDelete
  98. Kalo status TL sb sangkut kt fyp,effect pointer x?
    Pastu nex sem kne reg kan? Yuran kira cmne ye? :’-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. TL x effect pointer. Next sem kne register dan byr yuran mcm biasa sem2 lps. Unless status lanjut tempoh. Itu kena bur ikut kredit hour.

      Delete
    2. Salam kak, nak tanya sikit kalau saya student final sem degree then sy kena bar satu paper zz mcm mana? Sy tgh practical dan fyp. Is it die akan effect pointer saya. Lepastu if saya ambil sem dpn dan score die akan tampal juga? Dan dkt mini transcript nnti yg zz sy kena bar tu still ada? Maaf ganggu, sy mengharap sgt akak respond and reply. Thank you.

      Delete
    3. Sebenarnye mcm ni, sistem tampal ini adalah bermaksud tampal pengiraan. Dia kira balik pointer. Kalau nak diikutkan, dalam transkrip dia akan tulis jugak result awk fail, xx, yy, atau zz. Cuma dari segi pengiraan pointer, dia xkira.

      Delete
  99. salam,nk tnye results supp paper ni sama mcm results biasa ke?kalau results biasa dia hantar email dan pukul 9 pg boleh cek dekat student portal..heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, xsure lah. Sbb sy xambil supp paper. Tp rasa nya boleh check dkt portal je.

      Delete
  100. Sis,
    Utk kes repeat paper ni mksudnya cgpa yg kt result sem akhir tu x cnfirm lg la kan? Sbb akan recalculate dlm transkrip?
    Sy ada paper dpt E pstu repeat wktu sem last dpt B-. So, kalau nk apply kerja kna tunggu yg official pd transkrip la kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak confirm. Tp boleh je guna transkrip tu utk mintak kerja. Xde masalah. Sbb nnt cgpa tu dia baik pn xbrp sgt. Unless 2.9 naik 3.1 ke. Mcm tu

      Delete
    2. sy dh dpt offcial transkrip.
      xde perubahan pd cgpa. sama je mcm result sem akhir tu.
      paper yg fail pun akan ade mention dlm transkrip tu.
      maybe skrg dh ubah system agaknya.

      Delete
  101. Salam. Nk tnya, masa last semester sy praktikal, thesis & ada satu subject eco. Yg eco msa final sy bg mc sbb bru lps operate, thesis TL tpi practical lulus. Bila kluar results cgpa 0.00, macam mana tu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau practical tu lulus gagal xde gred, gpa mmg kosong. Sbb xde gred.

      Delete
  102. Assalamualaikum sis. Result baru keluar tadi dan saya fail lagi. Sepatutnya saya kena buat thesis masa sm akhir iaitu sem 6. Tapi saya tak buat dan dapat result TL. Sem 7 dan 8 pun saya masih tak buat dan dapat result F kedua2 sem tersebut. Saya tak buat sebab saya sudah bekerja dan tak boleh fokus. Saya bercadang nak siapkan thesis pada sem 9. Tapi saya baru shj dapat tahu semalam yg tak boleh extend lebih setahun. Saya betul2 risau dan sedih skrg ni. Jadi saya nak tanya sis : 1. Adakah saya akan didismiss? 2. Bolehkah saya sambung sem 9? 3. Apa yg perlu saya lakukan skrg? Harap sis sudi membantu....Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, berkenaan soalan awak itu;
      1. Ya, dismiss
      2. Ya, boleh sambung dengan rayuan, dan akan diletakkan status sebagai pengajian lanjut tempoh, dan akan byr yuran mcm student PJJ. Which means, 1jam kredit hour = bbrp ratus ringgit (xingat).
      3. Bila keluar result, tgk dkt bawah tu dia tulis dismissed ke x, lps tu g HEA fakulti, mintak borang rayuan utk smbung sem. Isi borang, bg dkt HEA blk, tunggu result. Ini apa yg sy buat last 4 years. Skrg sy x sure mcm mne. Tp boleh try tnya. Sbb sy pn kne dismiss. Lps tu dia akn email brp amount yuran yg perlu dibyr. Then byr lah yuran. Smbung thesis.

      Delete
  103. salam sis..saya nk tnya, sya student PJJ(means 5kali kelas utk setiap 1sem.. dlm shari 4subjek.. sblum ni sya xthu yg kne ckupkn jam kdt n kne amk semua subjek yg dia dh list.. bla sem 5 aritu bru sya dpt thu psl bnda ni semua..kira sem2 yg lepas sya amk mngikut jadual yg HEA bg..so klau dlm jdual tu ada 3 subjek means sya amk 3subjek tu je la utk sem tu.. tp bla sya thu rupanya kita sndri yg kne plan jadual tu utk hbskan semua subjek yg Uitm dh listkn..kira spatutnya sya kne ckupkn 4 subjek stiap 1sem wlaupn dlm jadual dia cma listkn 3subjek utk hbskan smua subjek yg Uitm dh listkn.. so msa sem 5 bru sya thu..jd skrg sya dh sem akhir sem 8 n sya amk 4subjek(3 subjek sem 8 + 1 repeat paper) .. tp problem is sya ada 3 lg subjek( 2subjek yg xsmpat nk hbskan + 1repeat paper).. jd sya kne tmbah 1 lg semester jd 9sem.. 1) soalan sya sem 9 tu sya kne dftar dkat HEA atau sya blh dftr mcm sem2 lain dkat student portal? adakah dia akn mklumkan atau sya kne isi borang utk dftr sem 9?.. 2) syarat utk grad ,cgpa mesti brapa? adkh lau cgpa 2.5 ke bwh xdpt grad? atau mcm mna? lau xlps cgpa adkh dikira kne smbung blik pengajian atau mcm mna nk buat utk naikkn cgpa sbb sya dh sem akhir n wlau mcm mnapn sya ttap kne ambil sem 9 utk hbs kn jam kdt n subjek yg Uitm dh listkn.. confuse sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti tentang PJJ. Tapi setiap student sepatutnye ada mentor masing2 dan program coordinator. Kalau nk tambah subjek yg xde dlm student portal, boleh mintak program coordinator tambah/buka option dlm student portal. Seeloknya berbincang dgn program coordinator course awk. Sbb dia lebih tahu ape nk buat.

      Delete
  104. Salam sis
    Terima kasih
    Topic ni sgt membantu sis
    Saya nk tanya pasal sistem tampal..sistem ni untuk pelajar degree uitm jugak kan?
    Dye still aplly smpai skrg ke?
    Then,maksudnnya dye akan tampal waktu dgn official transkrip lepas grad?jadi kalau first sem student tu gagal satu subjek,then repeat dapat A..result lama dye tak guna kan?
    Thank a lot sis😘😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sistem ni masa sy degree, tp sy xtahu masih guna ke x skrg. Dia kira result yg latest. Tp dkt transkrip dia masih tulis result failed tu. Walaupun tak dikira.

      Delete
  105. Thank u sis
    Sangat membantu
    Sistem tampal ni still ada ke skrg?un5uk degree uitm jugak kan?
    Maksudnnya kalau failed then bila repeat dapat A untuk subjek baru
    Jadi pointer akan dikira yang dapat A tu kan?
    Ter8ma kasih byk sis
    Sgt membantu😘😘

    ReplyDelete
  106. Assalam..akak sy nk tnye, lps sy bace sume komen, btol ke x if CONTOH nye kite fail paper sem 1, n amek balik sem 2 n lulus. N akak ckp pointer hnya kire utk gred yg lulus shje utk sem 1 tu..isnt? So soalan sy:
    1. Yg lulus sahaje lah dikire utk pointer sem 1? Klo cmtu jam kredit pn kurg laa kan?
    2. If paper sy fail sem 1 n repeat sem 2 n lulus. Pointer baru tu attch dkt sem 2 laa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) ya, yg lulus shj dikira. Jam kredit dikurangkan, tp result masih tulis failed tu. Menandakan kita ambil subjek tu
      2) ya, pointer baru attach dkt sem 2

      Delete
  107. Cemana eh kalau tak lepas calculus sem1 ...mean that mmng dah pasrah habis dgn calculus..boleh repeat eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh repeat sem 2, xnk sem 2, buat sem 3

      Delete
    2. Boleh pilih eh kak nak buat sem brp pon..tapi dkat dftar kos tu dia dh automatic daftar subjek yg fail tu mcm mane plak ye kak..

      Delete
    3. Boleh drop subjek tu. Nnt sem dpn amek balik

      Delete
  108. Salam kak,saya nak tanya..kawan saya dia kene repeat subjek operational research smasa sem2 tapi boleh ke dia repeat subjek tu balik masa sem4..means sem3 dia x nak ambil subjek tu lagi..macam uitm kan kalau subject yg kita fail dia automatic dftarkan subjek yg kita fail tu..boleh ke kalau kita nak drop subjek yg kene repeat tu dulu n pilih subjrk lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh drop subjek tu. Tp make sure subjek tu sem 4 ditawarkan. Abb ade certain uitm, ada subjek cuma ditawarkan setahun sekali. Takut kne repeat sem 5 plak

      Delete
  109. Salam akak..sy student asasi uitm..nk tnye..klu dpt c for certain subject..ade lg ke peluang nk dpt 3.0 pointer and above?

    ReplyDelete