Wednesday, January 12, 2011

Antara belajar dan duit

Hello dunia.

Mood tidak berapa nak baik hari ini. Bajet pagi tadi nak pergi print notes. Bila siap print 2 chapter, semua sekali berharga rm29, terus hilang mood sepanjang hari. Terus rasa pening-pening lalat. Bajet macam rm29 tu banyak gila. Hoi. Banyak la rm29 tu. Ini semua kerana tak reti nak print di kedai la nie. Argh! Gila stress!

Habis duit nak makan seminggu ini. Haih. RM29 boleh makan untuk 3 hari tahu tak? Hampeh. Sekarang dah rasa macam lame gila. Haih. Kajian oleh diri sendiri menunjukkan, *ah. Kajian baru buat tadi.* waktu paling banyak seorang manusia itu menghabiskan duit ialah pada waktu belajar. Eh. Jangan cepat melatah. Belum habis cakap. Waktu belajar, tak kira waktu sendiri berada dalam proses belajar, atau, adik-adik tengah nak belajar, atau, anak-anak ke, as long as waktu belajar, semua itu guna duit yang banyak.

Hah. Siapa kata bayi lagi banyak gunakan duit sebenarnya? Memang la lagi banyak gunakan duit. Lets see. Bila seorang bayi mahu belajar berjalan, parents dia akan mula belikan baby walker untuk dia bergerak ke sana-sini. Itu adalah proses pembelajaran bukan? Still saya consider sebagai waktu belajar. By the way, hidup ini kan satu pentas pembelajaran. Everyday you're learning things in order to face the future. Ah. Apasal semuanya perlukan duit sekarang ini ha? Itu duit, ini duit. Semua pun duit. Benci lah macam ni haih. -.-"

Sebut pasal belajar. Kelas habis jam 10.30 pagi, try call adik. Ye lah, sekolah dia jam 12 dah kena pergi. Entah bangun ke tidak. Penat je call, tak berangkat. Terus drive balik rumah. Sampai dekat rumah jam 11, adik masih tidur. Aduila. Nasib baik lah saya balik, kalau tak, confirm ponteng nie. Haih adik.

2 comments: