Saturday, July 27, 2013

Little things: 8 Sebab Kenapa Saya Gadis Jerangkung

Assalamualaikum. Saya dah pulang. Dah seminggu di rumah. Baju masih belum basuh. Malas. The most hardest part about travelling as usual, the packing and the unpacking part. So, that does explain why half of my clothes is in the bag while half of it is still in the plastic bag to get wash. Maybe esok baru nak cuci. Fuh. Itu baru maybe. Belum tentu buat. Hadui. 

Back to the topic: Jerangkung. Kawan-kawan, sudah-sudah lah tu tanya kenapa aku kurus kering. Letih bebenor nak explain. Let me get things straight. Reason why saya kurus kering;

1. Saya tak suka makan. Saya adalah antara manusia yang malas nak makan. Bukan mengkufuri nikmat Tuhan bagi, tapi saya jenis orang yang malas nak turun pergi buka peti ais and hope for a magic to happen yang peti ais itu akan penuh dengan makanan yang sudah siap dimasak. Eh? Haha.

2. Metabolisma tinggi. Ohoi. Jangan lah tanya kenapa metabolisma tinggi. Tuhan buat manusia itu berbeza-beza. Dapat pada saya, metabolisma saya tinggi. If saya makan banyak, cukup 1 malam, saya akan masuk toilet dan membuang balik makanan yang sudah diproses. So? Takkan gemok lah macam tu!

3. Cuba makan ikut piramid makanan. I know piramid makanan tu banyak kelas makanan. Cuba try cukupkan zat yang perlu dimakan. CUBA. Bukan paksa. Lama-lama jadi biasa la. 

4. Memilih. Ohoi. Saya lah manusia paling cerewet bab makanan. Saya tak suka makan makanan yang terlalu berminyak. Sebab kembang tekak. Mee goreng, kueh teow goreng, kfc, itu adalah antara makanan yang buat tekak jadi kembang semangkuk. Nasi kandar dan nasi lemak boleh buat sakit perut sebab sambal dan kari yang tak sesuai dengan citarasa perut.

5. Banyakkan minum air masak. Sejak dah besar (ehem, dah besar), I don't really favor sweet drink. Bukan tak minum langsung, minum juga tapi sekali sehari. Minumlah banyak air masak. Bukan kah kita sepatutnya minum 2 liter air masak sehari? Amalkan. Bagus untuk digestion. I also practice minum air masak selepas minum air manis. Korang tak rasa kembang tekak ke minum air manis?

6. Cuba cari makanan berkhasiat! Yang ini kita susah nak buat. Cuba jangan makan fast food sangat. Makan McD, KFC setiap hari, berkhasiat ke? Burger McD set dengan fries dah berapa banyak kalori di situ? Tapi nandos or kenny rogers boleh diguna pakai. Kenapa? Ayam dia dibakar. Banyak free radical? Tak apa, pilih side dishes sayur. Boleh neutralkan balik. Sebab itu sate orang jual dengan timun dan nasi impit. Got the point there?

7. Jangan makan banyak snek. Snek kita boleh pilih ingredient dia sebenarnya. Baca belakang label. Ada tulis fat calori semua. Chocolate tak menggemukkan! White chocolate yes! Ais krim Baskin Robbins tak menggemukkan! Fact is, ais krim baskin guna susu, bukan air dan minyak macam ais krim lain. Fat pun sikit. Unless vanilla based. Kalau awak makan vanilla memang boleh gemuk. Sebab ada 14% fat dalam aiskrim dia.

8. Last! Genetic! Kalau dah namanya genetik saya kurus-kurus, what-to-do? Terima lah hakikat. And don't ask me to buy your product! I love being me! 

Boleh terima tak reason saya? Jangan tanya dah. Letih nak jawab, cuma mampu senyum je. Karang ada juga saya cakap, "nanti aku ambil straw coolblog sedut lemak ko" korang juga yang terasa.

4 comments:

  1. baru kene travel sket da tak lalu makan...err, joking?.. XD..
    Ala, dari start arief kenal dart, memang dart sekeping je kan....xpenah tgk dart berkeping-keping pun...

    1. dart bukan malas makan, actually, arief xpenah jumpe gurl yang x suke makan...so that makes u a weirdo~LOL...just admit dart malas masak...hahahahaha....kan...?

    2. sempat promote BR die tuh...haih...and yes, McD is bad for health...i dont regret my time working there, but i regret i ate the food there...hahahaha...but i ate it for like a month, lepas tu amek ayam goreng, bli nasik kat kdai mamak lua..

    3. so, all this is about someone trying to sell u their product...?deym~

    anyway, welcome home...there's no place like it, right?

    ReplyDelete
  2. Arief; dart mmg mls mkn. Actually, mls nk mngunyah.

    ReplyDelete
  3. Tolong sedut lemak Sebi please!! Hahaha

    ReplyDelete
  4. Sebi, sok dart g cool blog amek straw. Sabar eh.

    ReplyDelete